Putin si myslí, že vyhrává. Musíme s ním mluvit z očí do očí, vyzval rakouský kancléř

Rakouský kancléř Karl Nehammer prozradil další detaily své pondělní cesty do Moskvy, kde se osobně setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle kancléře je Putin přesvědčený, že válku na Ukrajině vyhrává.

„Nyní je ve své vlastní válečné logice. Myslí si, že válka je nezbytná pro bezpečnostní záruky Ruské federace. Nedůvěřuje mezinárodnímu společenství a obviňuje Ukrajince z genocidy v oblasti Donbasu,“ řekl v rozhovoru pro NBC rakouský kancléř Karl Nehammer o ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi, se kterým se v týdnu jako první z lídrů zemí Evropské unie od začátku invaze na Ukrajinu osobně setkal.

Na otázku moderátora, zda si Putin myslí, že válku vyhrává, Nehammer odpověděl: „Ano. Věří, že válku vyhrává.“

Před návštěvou Kremlu Nehammer navštívil okolí Kyjeva, kde ruští vojáci podle dostupných informací zastřelili desítky, možná stovky civilistů. Některé pohřbili do masových hrobů, jiné nechali ležet na ulicích. „Řekl jsem mu, co jsem viděl. Mimo jiné také masivní porážku ruské armády,“ uvedl kancléř a zdůraznil, že politici musí konfrontovat Putina s tím, co se reálně děje. Prostě mu říct z očí do očí, co všechno na Ukrajině vidí.

„Na jednu stranu mi řekl, že bude spolupracovat při mezinárodním vyšetřování, a na druhou stranu mi řekl, že nedůvěřuje západnímu světu. To bude v budoucnu problém,“ řekl Nehammer. Sám zastává názor, že mezinárodní vyšetřování je „nezbytné“, o čemž se také snažil Putina přesvědčit.

„Byla to těžká diskuse, snažil jsem se mu vysvětlit, že například válka v bývalé Jugoslávii nám ukázala, že mezinárodní vyšetřování je užitečné pro stíhání válečných zločinců,“ dodal Nehammer.

Existuje alespoň malá naděje na mír

Ohledně dalšího vývoje konfliktu na Ukrajině je skeptický. Jako důvod uvedl, že se podle všech dostupných informací připravuje masivní operace na Donbasu, sami Ukrajinci už s tím počítají a svět se podle kancléře musí připravit na velké ztráty na životech. „Na druhou stranu Zelenskyj i Putin mluvili o mírovém jednání v Turecku. To je alespoň malá naděje na mír,“ prozradil kancléř, který se ještě před cestou do Moskvy potkal právě s ukrajinskou hlavou státu Volodymyrem Zelenským.

Pondělní jednání kancléře Nehammera s prezidentem Putinem vyvolala rozporuplné reakce. Některé evropské deníky psaly, že to svědčí o politické naivitě a nakonec pomůže spíše Moskvě než Ukrajině, která už více než měsíc a půl bojuje proti útočící ruské armádě.

Sázka Vídně na osobní jednání s Putinem se prý nemusí Evropě vyplatit, zaznívají však i hlasy, že kritika na adresu Nehammera není na místě, protože mluvit s ruským prezidentem je nutné a nelze se tomu vyhnout.

„Cesta kancléře za Putinem byla politicky nanejvýš riskantním podnikem. Nejen proto, že Putin díky ní získal munici pro své propagandistické oddíly, ale také kvůli nebezpečí, že ji mnozí spojenci v EU a ukrajinské vedení mohou vnímat jako urážku,“ napsal rakouský list Die Presse.

Kritiku rakouského kancléře ale odmítl například polský server Onet.pl. „V diplomacii se nejedná pouze s vůdcem takového státu, který chceme porazit ve válce,“ napsal s tím, že ani USA, ani Ukrajina nesní o vítězné přehlídce na Rudém náměstí.

Tagy: