Ukrajina žádá o okamžité přijetí do EU. Zasloužíme si to, řekl prezident Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (25. února)

Ukrajina žádá o okamžité přijetí do Evropské unie podle nové speciální procedury. Uvedl to v pondělním projevu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Naším cílem je být spolu se všemi Evropany a hlavně být rovnoprávní,“ řekl.

Ukrajina již roky usiluje o přijetí do Severoatlantické aliance a do EU, ale dosud nemá ani schválený plán kroků vedoucích k členství NATO, ani postavení kandidátské země vůči EU.

„Obracíme se na Evropskou unii kvůli bezodkladnému připojení Ukrajiny podle nové speciální procedury,“ prohlásil šéf země, která od minulého týdne čelí ruské invazi. Ukrajina je podle něj vděčná svým partnerům za to, že solidárně stojí po jejím boku. „Ale naším cílem je být spolu se všemi Evropany a hlavně být rovnoprávní,“ řekl Zelenskyj.

„Jsem přesvědčen, že jsme si to zasloužili. Jsem přesvědčen, že vše je možné,“ zdůraznil.

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) snahu Ukrajiny o vstup do Evropské unie podporuje. Je podle něj třeba dát jasně najevo, že Ukrajina je vítána v evropském společenství demokratických zemí. Řekl to v reakci na slova ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který uvedl, že Ukrajina žádá o okamžité přijetí do Evropské unie podle nové speciální procedury. Čtvrtý den jeho země čelí vojenskému ataku ze strany Ruska.

Von der Leyenová Ukrajinu podporuje

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v neděli uvedla, že Ukrajina patří do Evropské unie a státy by ji měly co nejdříve přivítat mezi sebou. „Ukrajina je jednou z nás. Patří k nám. Chceme ji v Evropské unii,“ řekla von der Leyenová v rozhovoru pro Euronews jen krátce poté, co Brusel ohlásil tvrdé sankce proti Moskvě.

Unie již uzavřela vzdušný prostor pro ruská letadla, zablokovala propagandistické weby a posílá na Ukrajinu zbraně. Ačkoli se šéfka Evropské komise vyslovila pro vstup Ukrajiny do unie, nevypadá to, že by se to mělo stát ve zrychleném režimu, jak požaduje ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „S Ukrajinou na tom pracujeme, snažíme se například integrovat ukrajinský trh do našeho jednotného,“ potvrdila Ursula von der Leyenová.

Vyjádření Leyenové přišlo několik hodin poté, co se 27 zemí EU rozhodlo zaplatit dodávky zbraní na Ukrajinu, což se stalo poprvé v historii bloku. Podle Ukrajinců patří Česko v dodávce zbraní mezi nejpilnější státy.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v sobotu řekla, že Česko daruje Ukrajině 30 tisíc pistolí, 7 tisíc útočných pušek, 3 tisíce kulometů, několik desítek pušek pro odstřelovače a asi milion nábojů v celkové hodnotě asi 188 milionů korun. Další dodávku vojenského materiálu za 400 milionů korun schválila vláda na mimořádném jednání v neděli.

Tagy: