Ukrajina zdraží tranzit ropy. Může za to ruské ostřelování, vysvětluje Kyjev

Ropovod Družba

Ukrajina chce od příštího roku zvýšit poplatek za tranzit ropy do Maďarska a na Slovensko o více než 18 procent. Rusové pokračují v masivním ostřelování ukrajinských měst. Ukrajinci postupují v Luhanské oblasti. Írán se s Moskvou dohodl na výrobě bezpilotních prostředků na ruském území.

Ukrajina chce od příštího roku zvýšit poplatek za tranzit ropy do Maďarska a na Slovensko o více než 18 procent, informovala o tom agentura Bloomberg s odvoláním na provozovatele ukrajinské sítě ropovodů Ukrtransnafta. Podnik tvrdí, že ke zvýšení ceny je nucen kvůli Ruskem poškozené energetické infrastruktuře.

Ruská armáda pokračuje v ostřelování ukrajinských pozic dělostřeleckou palbou, na východě země podnikla za jeden den téměř 400 takových úderů. Ve svém projevu to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Podle něj k nejtvrdším bojům dochází stále v Doněcké oblasti. „Ačkoli vzhledem k horšícímu se počasí zaznamenáváme méně ruských útoků, jejich počet zůstává stále extrémně vysoký,“ prohlásil Zelenskyj. „V Luhanské oblasti se pomalu posouváme kupředu,“ dodal.

Írán se s Moskvou dohodl na výrobě bezpilotních prostředků na ruském území. Začít by mohla do několika měsíců. Uvedl to deník The Washington Post s odkazem na zdroje z tajných služeb. Rusko podle západních rozvědek nasadilo na Ukrajině už zhruba 400 bezpilotních prostředků íránské výroby.

Česká republika pošle na Ukrajinu jako humanitární pomoc další dvě těžké mostní soupravy. V nadcházejícím týdnu pomohou s jejich přepravou hasiči. Stejnou práci dělali už letos v červenci.

Tagy: