Ukrajina zřejmě začne stahovat armádu z Donbasu. Musí uchránit Kyjev, říká analytik

Osada Borodyanka poblíž Kyjeva (2. 3. 2022)

Expert hodnotí osmý den války

Ukrajinci musí ubránit Kyjev a Charkov, páteř ukrajinské armády na Donbase se proto možná začne stahovat, aby pomohla bránit velká města. Myslí si to vojenský a bezpečnostní expert Lukáš Visingr, který pro CNN Prima NEWS analyzoval osmý den války na Ukrajině. Podle něj také obránci nesmí ztratit přístav Oděsa.

Válka na Ukrajině vstoupila do druhého týdne. Rusové postupují zejména na jihu, zatímco fronta na severu a východě zůstává prakticky neměnná. Hraje se především o břeh Černého moře. Tvrdému bombardování nadále čelí Mariupol a po dobytí Chersonu se Rusové zřejmě zaměří také na přístav Oděsa.

„Pokud by se podařilo Rusům dobýt Oděsu, tak by to znamenalo významný úspěch. Z hlediska morálky by to byl pro Ukrajince zásah, který by se nedal zapomenout,“ řekl Visingr pro CNN Prima NEWS.

Bezpečnostní expert se také zamýšlel nad tím, proč páteř ukrajinské armády vlastně ještě svět neviděl v boji. „Největší část ukrajinské armády se nachází na východě. Ukrajinské velení musí zvažovat stažení a opuštění Donbasu, s tím se muselo od začátku počítat. Kriticky důležité je udržet síly v boji o Kyjev a Charkov. Předpokládám, že tedy Ukrajina začne stahovat síly z východu, které se ale mohou stát cílem ruského letectva,“ prohlásil Visingr.

Podle něj je ale celé nasazení ruského letectva na Ukrajině jednou velkou záhadou. „Existují teorie, že Rusové se snažili nasazovat letectvo omezeně, aby tlumili civilní ztráty. Ale ty ohledy teď trochu ztrácejí. Podle některých expertů pak měli nedostatek letecké munice, a proto větší část letectva není schopná nasazení,“ uvažoval expert.

Visingr v minulosti pro CNN Prima NEWS varoval před termobarickými zbraněmi Rusů, které už údajně Moskva využila v boji. Jedním takovým prostředkem je i raketomet TOS-1. „Tento dělostřelecký raketomet odpaluje náboje s termobarickou hlavicí. Ty vypouští oblak aerosolu, který je následně odpálen. Mají obrovskou ničivou sílu. Jejich účinek se dá srovnávat s malými jadernými zbraněmi, což podtrhuje momentální zoufalost ruské armády,“ uvedl bezpečnostní analytik.

Tagy: