Ukrajinci zveřejnili jména i adresy údajných špionů Kremlu. Na seznamu je přes 600 lidí

Sídlo ruské FSB

Válka na Ukrajině (1.4.2022. 12:00)

Ukrajinské vojenské zpravodajství zveřejnilo rozsáhlou online databázi 620 příslušníků ruské Federální služby bezpečnosti, nástupkyně KGB. Obsahuje jména, adresy, čísla mobilních telefonů a dokonce i registrační čísla automobilů osob, o nichž tvrdí, že jsou špioni Kremlu, uvádí deník Daily Mail. Řadami KGB prošel i ruský prezident Vladimir Putin.

„Zaměstnanci FSB zapojení do kriminálních aktivit agresora v Evropě,“ stojí v příspěvku, který zveřejnilo ukrajinské vojenské zpravodajství. Následuje seznam jmen, adres, telefonních čísel a registračních čísel automobilů údajných ruských agentů.

Rusko se ke zveřejněnému seznamu jmen zatím nevyjádřilo. Spekuluje se, že FSB nese podle Kremlu velkou část viny za problémy, se kterými se potýká ruská armáda při invazi na Ukrajinu, připomíná Daily Mail.

Začátkem března byli zatčeni dva z nejvýše postavených špionů FSB. Má jít o trest za zdržení invaze. Bylo na ně uvaleno domácí vězení. Sergej Beseda a Anatolij Boluch údajně ruského prezidenta Putina naštvali tím, že mu předložili neúplný nebo nepřesný obraz pravděpodobného odporu Ukrajiny.

Beseda, šéf zahraniční rozvědky FSB, prý Putina ujistil, že občané Ukrajiny by ruskou invazi uvítali. Jeho zástupce Boluch vedl rozsáhlou ruskou dezinformační kampaň na sociálních sítích.

Federální služba bezpečnosti je hlavní domácí bezpečnostní služba Ruska, hlavní nástupnická agentura KGB. Zajišťuje úlohy kontrarozvědky a vnitřní a pohraniční bezpečnost. Věnuje se také boji proti terorismu a vyšetřování některých závažných trestných činů. Její ředitelství sídlí v Moskvě.

Tagy: