Ukrajinci bojují o sebezáchovu. Východisko s Ruskem budou hledat těžko, říká ukrajinista

Ruští vojáci jedou na obrněných vozidlech

Ve válce z ideologických důvodů se východisko hledá těžko, říká ukrajinista

Semknutí Ukrajinci mohou ruské armádě odolávat ještě dlouho, sdělil v pořadu Nový den ukrajinista David Svoboda. V této válce však podle něj nelze dojít k výsledku, který by pro obě strany znamenal výhru. Pokud by totiž prezident Vladimir Putin přistoupil ke kompromisu, ztratil by svoji tvář. Ukrajinci na druhou stranu bojují o svou sebezáchovu.

„Pokud se vede válka z ideologických důvodů, která nepřipouští dvojí výklad, býváme svědky toho, že východisko se hledá jen těžko. Neumím si představit, na jaké podmínky by mohl přistoupit Putin, aby z toho vyšel bez ztráty tváře,“ prohlásil ve vysílání CNN Prima NEWS Svoboda. Ruská agrese situaci vyhrotila takovým způsobem, která nemůže vést k „win-win“ výsledku.

Vedle Putina obstál jeho ukrajinský protějšek Volodymyr Zelenskyj jako charismatická a výřečná osoba. I díky němu Ukrajinci už více než tři týdny brání svojí zem. „Mohou to vydržet ještě dlouho. Otázka je, zda to vydrží infrastruktura Ukrajiny,“ pokračoval Svoboda. Doplnil také, že pro Ukrajinu je situace natolik vyhraněná, že nenabízí možnosti k důstojnému vyrovnání.

„Další otázkou je, jak dlouho to může vydržet Vladimir Putin, jemuž se nedaří naplnit cíle tak, jak si to představoval. Úspěchy jsou střídavé, na jižní frontě se mu ale přeci jenom daří,“ připomněl ukrajinista. Naopak těžkosti má ruská armáda v severovýchodním regionu.

Ruská morálka je pak podle Svobody diskutabilní. „Běžné ruské obyvatelstvo možná ani neví, že nějaké válka je. Mladí ‚záklaďáci‘ v zajetí projevují údiv a lítost nad tím, do čeho se zapletli. Jestli to vypovídá o stavu celku armády... těžko říci. Na druhou stranu Putin bude o to agresivnější,“ podotkl.

Jenže Ukrajincům nic jiného než boj nezbývá. „Jejich odpor je obdivuhodný, Ukrajincům jde i o biologickou sebezáchovu. To vše pudí Putina ke stupňování destruktivní taktiky,“ sdělil Svoboda. Toho jsme už podle něj nyní svědky.

Svoboda se domnívá, že Ukrajinci by byli bojeschopní i bez Zelenského. „Každá země však potřebuje vůdce, který drží a prodává poselství navenek. Této role se zhostil výborně,“ dodal.

Tagy:
válka Vladimir Putin Ukrajina CNN Prima NEWS Rusko David Svoboda Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace