Ukrajinci čelí hluboké obraně Rusů v Záporoží. Část opevnění opakovaně mění majitele

Ukrajinští vojáci

Ukrajinský voják, který přišel o nohu, se vrátil na frontu

Ministři zahraničí zemí EU budou jednat v Kyjevě, uvedl šéf unijní diplomacie Josep Borrell a zdůraznil, že to bude vůbec poprvé, co se zástupci diplomacií všech států EU setkají mimo území unie. Na Ukrajinu zamířil rovněž ministr Jan Lipavský (Piráti). Síly obránců na západě Záporoží musí čelit taktickým protiútokům z „hluboké obrany“ ruské armády, píše o tom Institut pro studium války (ISW). Situace kolem vesnice Robotyne je nestabilní – některá taktická polní opevnění už několikrát změnila majitele. Ukrajina čelící ruské vojenské invazi může nadále počítat s pomocí Spojených států, prohlásil během neděle americký prezident Joe Biden.

V Kyjevě se v pondělí sejdou ministři zahraničí zemí Evropské unie. Na sociální síti X to oznámil šéf unijní diplomacie Josep Borrell, který je už v ukrajinské metropoli. Podle Borrella to bude vůbec poprvé, co se zástupci diplomacií všech států evropské sedmadvacítky setkají mimo území unie. O jednání mezi prvními informoval web Politico nebo portál Wirtualna Polska, který napsal, že polské uživatele sociálních sítí už v neděli večer zaujaly informace ze služby Flightradar, podle nichž v Lublinu na východě Polska přistála letadla z různých evropských zemí včetně Česka.

„Budoucnost Ukrajiny leží v EU,“ poznamenal Borrell, který jednal v Kyjevě už v neděli a oznámil tam, že sedmadvacítka připravuje zvýšení vojenské pomoci napadené zemi a také dlouhodobé bezpečnostní závazky vůči ní.

Ruské jednotky provádějí v oblasti vesnice Robotyne taktické protiútoky v rámci své „hluboké obrany“ proti ukrajinským útočným operacím na západě Záporoží. „Situace jižně od vesnice Robotyne je nestabilní, taktická a dynamická. Některá důležitá polní opevnění změnila majitele hned několikrát,“ informoval Institut pro studium války (ISW).

MOHLO VÁM UNIKNOUT:  Ukrajinský voják, který přišel o nohu, se vrátil na frontu. Je to vítězství, nebo smrt, říká

Prezident Joe Biden deklaroval podporu Ukrajině i přesto, že zákon o nouzovém financování americké federální vlády, o němž jednali tamní zákonodárci během víkendu, nezahrnuje vojenskou pomoc zemi zmítané válkou. Legislativa však nakonec vyčlenila šest miliard dolarů, tedy zhruba 140 miliard korun, právě k tomuto využití.

Ukrajina jako první země na světě vytváří flotilu námořních dronů. Ta už donutila Rusy, aby před ní začali ukrývat své válečné lodě. Uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v projevu, který zveřejnila jeho kancelář.

Tagy:
válka online Ukrajina Joe Biden útoky USA Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj ruská invaze na Ukrajinu Robotyne