Putinovo zdraví je v Rusku tabu. Ukrajinci na Bělgorod nezaútočili poprvé, říká Just

Spolupracovník CNN Prima NEWS Jiří Just

Spolupracovník CNN Prima NEWS o raketovém útoku v Rusku

Ruská média hojně řeší údajně ukrajinský útok na periférii u Bělgorodu. Podle spolupracovníka CNN Prima NEWS Jiřího Justa, který žije v Rusku, nechápou, jak si Ukrajina takový útok mohla dovolit. „Navíc se nejedná o první úder na Bělgorod, ale již druhý,“ připomněl Just. Vysvětlil také, že zdravotní stav prezidenta Putina je v Rusku absolutním tabu a „spadá do kategorie přísně tajné“.

Podle informací Jiřího Justa ruská média ve vztahu k útoku na Bělgorod citují nejvyšší představitele, kteří se k němu vyjádřili. „Nejdříve gubernátora Bělgorodské oblasti, který už ráno pár hodin po útocích oznámil, že rafinérie na periferii byla skutečně napadena, dvěma – jak říkal –ukrajinskými vrtulníky. Poté se k tomu vyjádřil tiskový mluvčí prezidenta Dmitrij Peskov a večer informaci potvrdilo i ministerstvo obrany,“ přiblížil.

„V nezávislejších médiích se objeví údivy, jak je možné, že si Ukrajina tento útok dovolila. Někteří komentátoři, ale to spíše na sociálních sítích, upozorňují, že se válka najednou přemístila z Ukrajiny i na ruské území,“ upozornil Just. Následně připomněl, že se nejedná o první útok na toto ruské území. „Několik dní zpátky došlo k raketovému útoku z ukrajinské strany na muniční sklad, který se nachází na této periférii,“ uvedl.

Just také přiblížil situaci kolem jarních odvodů ruských branců. Podle dosavadních informací měl prezident Vladimir Putin udělit výjimku IT odborníkům. „Zatím se nejedná o potvrzenou zprávu, neboť výjimku ještě neschválil ruský parlament,“ sdělil a vysvětlil, proč právě lidé z IT průmyslu nemusí do armády vstupovat.

„Poté, co Západ uvalil na Rusko sankce, začalo mnoho lidí, kteří jsou spojeni s IT technologiemi, z Ruska emigrovat,“ řekl. Podmínky v zemi se pro tyto specialisty změnily a nebyly stejné jako před válkou. „Rusko se snažilo tento odchod zastavit a ruský režim IT specialistům, programátorům či analytikům nabídl, že pokud zůstanu v Rusku, tak nemusí jít na vojnu,“ dodal.

Ohledně ruských ztrát na frontě tamní velení příliš neinformuje. „Poslední zprávy uvádí, že mělo v boji při ‚speciální operaci‘ na Ukrajině zahynout bezmála 1500 vojáků,“ uvedl. Co se týče branců, tak není jisté, kolik jich v bojích mělo padnout. „Podle posledních informací by na Ukrajině neměli vůbec být. Tvrdí to ruský režim i sám Vladimir Putin. Jedna ruská senátorka však na začátku března uvedla, že zemřelo nejméně 96 branců. Jedná se o minimální počet, který zřejmě bude růst do stovek,“ dodal Just.

Just také českým divákům přiblížil, jak ruská média informují o zdraví prezidenta, neboť se objevila informace, že by Putin měl mít rakovinu: „Zdravotní stav prezidenta spadá do kategorie přísně tajné. Nedávno se sám Putin prořekl, že před deseti lety spadl z koně a poranil si záda. Jedná se o jedinou informaci o jeho zdravotním stavu, která se dostala na veřejnost. O rakovině se dosud pouze spekulovalo.“

Tagy: