Ukrajinci oceňují příjezd Fialy. Je to hlavní zpráva v médiích, hlásí z Kyjeva reportér

Štáb CNN Prima NEWS z Kyjeva: Cesta premiérů je tady velkou zprávou

Příjezd evropských státníků včetně českého premiéra Petra Fialy (ODS) do Kyjeva vnímá ukrajinská společnost velmi pozitivně jako symbol podpory prezidentu Volodymyru Zelenskému, Ukrajině a svému boji. Řekl to reportér CNN prima NEWS Matyáš Zrno přímo z ukrajinského hlavního města.

„Ukrajinská veřejnost to vnímá velmi silně, je to hlavní zpráva na ukrajinské televizi a v rádiu. Zaznamenali to všichni lidé, se kterými jsme mluvili, oceňují to jako výraz podpory Ukrajině a výraz osobní odvahy lidem, kteří sem přijíždějí, protože od včerejška se stal Kyjev terčem několika ruských útoků,“ připomněl reportér ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Lidé to však berou poměrně stoicky, protože si na to již za těch skoro 20 dnů války zvykli. Příjezd premiérů chápou jako velkou podporu prezidentu Zelenskému, Ukrajině a svému boji,“ doplnil.

Ukrajinci však nečekají, že by příjezd několika premiérů znamenal diplomatický průlom. „Určitě je to symbolické gesto, které podpoří ukrajinskou pozici. Po dobu jejich přítomnosti by to mělo zastavit bombardování, protože si nedovedu představit, že by Rusové riskovali zabití několika evropských premiérů,“ vysvětlil Zrno.

Kyjev se však mimo příjezd evropských státníků připravuje také na další těžké boje. „Zítra bude vyhlášen úplný zákaz vycházení, nevím, jestli to souvisí s odstřelováním nebo s nějakou plánovanou ruskou ofenzivou,“ doplnil reportér.

Tagy:
CNN Ukrajina ODS Petr Fiala CNN Prima NEWS Kyjev Matyáš Zrno Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj