USA uvalily sankce na Slováka. Muž domlouval prodej zbraní z KLDR do Ruska

Americké ministerstvo financí ve čtvrtek oznámilo, že uvalilo sankce na slovenského občana, který se podle něj pokusil zprostředkovat prodej severokorejských zbraní Rusku. Ukrajinci provedli drtivý protiúder pomocí letectva a dělostřelectva. Ohlásil to jejich generální štáb. Rusové nadále bombardují Ukrajinu. Turecký prezident Erdogan uvedl, že jeho ruský protějšek Putin možná koncem dubna přijede do Turecka.

Americké ministerstvo financí ve čtvrtek oznámilo, že uvalilo sankce na slovenského občana, který se podle něj pokusil zprostředkovat prodej severokorejských zbraní Rusku. Ašot Mkrtyčev (v anglickém přepisu ministerstva financí USA jako „Ashot Mkrtychev“) údajně koncem roku 2022 a začátkem letošního roku spolupracoval se zástupci KLDR, od kterých se měl pokusit získat kolem 20 druhů zbraní a munice a ty posléze prodat Rusku výměnou za „komerční letadla, suroviny a další zboží” pro KLDR. Rusko bylo podle informací amerického ministerstva připravené dohodu uzavřít a obdrženými zbraněmi a municí nahradit vybavení, které ztratilo v bojích na Ukrajině.

ČTĚTE TAKÉ: Ruští agenti byli v akci půl roku před invazí. Donášely jim stovky Ukrajinců, míní Britové

Ruští okupanti za posledních 24 hodin provedli 25 leteckých útoků, pět raketových úderů a více než 34 dělostřeleckých útoků ze salvových raketometů, které mířily zejména na civilní infrastrukturu a na obydlené oblasti. Mezi civilním obyvatelstvem jsou zranění. Vyplývá to z hlášení ukrajinského generálního štábu.

Ukrajinské vzdušné síly zasáhly během uplynulého dne pět stanovišť, kde se nacházeli okupanti a vojenský materiál. Obránci zároveň sestřelili a zničili ruský bombardér Su-24M.

Ukrajinští dělostřelci pak zneškodnili tři další oblasti koncentrace nepřátelské živé síly, muniční sklad a dva sklady s pohonnými hmotami, uvedl také generální štáb ukrajinských ozbrojených sil. Během války je obtížné takové informace nezávisle ověřit. Ukrajinci také odrazili více než 60 ruských útoků. 28 z nich mířilo na Bachmut.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uvedl, že jeho ruský protějšek Vladimir Putin možná 27. dubna navštíví Turecko a zúčastní se slavnostního otevření první jaderné elektrárny v zemi, kterou postavila ruská státní korporace Rosatom. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na turecká média.

Tagy: