Ukrajinci postupují. Na východě země vytlačili ruské síly a osvobodili další obce

Ukrajinské tanky v akci během protiútoku na východě země

Ukrajinci v uplynulých dnech vytlačili Rusy z velké části Charkovské oblasti. V Charkovské, Doněcké a Luhanské oblasti podle místní správy i ukrajinských médií armáda vytlačila ruské síly z několika dalších obcí, informovala agentura DPA. Kyjev pokračuje ve vyšetřování ruských zločinů v Izjumu, kde Ukrajinci našli zhruba 450 těl. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že ruské mučení lidí na okupovaném území bylo rozšířenou praxí. Ruské okupační síly ostřelovaly Jihoukrajinskou jadernou elektrárnu v Mykolajivské oblasti.

Nový on-line článek najdete pod tímto odkazem.

Kyjevská média oznámila osvobození vesnice Jarova na levém břehu Severního Donce, úřady dosud tuto zprávu nepotvrdily. Řeku se ukrajinským jednotkám zřejmě podařilo překročit také Bilohorivky v Luhanské oblasti, přičemž sama obec je podle oblastního šéfa Serhije Hajdaje rovněž v držení ukrajinských sil.

Ukrajinská armáda pokračuje v protiofenzivě na jihu i severovýchodě země, zatímco ruské síly vytvořily obrannou linii mezi řekou Oskil a městem Svatove. Potvrdilo to britské ministerstvo obrany v pravidelné zprávě, která se opírá o zjištění zpravodajských služeb.

„Rusko se zřejmě pokusí v této oblasti tvrdošíjně bránit, ale není jasné, zda síly na ruské frontové linii mají dostatečné rezervy nebo odpovídající morálku, aby odolaly dalšímu soustředěnému ukrajinskému útoku,“ dodalo britské ministerstvo.

Institut pro studium války (ISW) však jednání Rusů nechápe. Podle expertů okupanti provádějí nesmyslné ofenzivní operace kolem Doněcka a Bachmutu na východě země, místo aby se soustředili na obranu proti postupujícím ukrajinským protiofenzivám v Charkovské oblasti.

Kyjev pokračuje ve vyšetřování ruských zločinů v Izjumu, kde Ukrajinci našli na 450 mrtvých v hormadném hrobu. Exhumování těl z pohřebiště bude pokračovat nejspíš dva týdny, uvedl starosta města. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že v osvobozené části Charkovské oblasti se po odchodu ruských jednotek našlo v různých městech a obcích deset mučíren. „Mučení bylo na okupovaném území rozšířenou praxí,“ řekl Zelenskyj. Jako příklad uvedl železniční nádraží v obci Kozača Lopaň, v jejímž sklepě takzvané lidové milice mučily Ukrajince elektrickým proudem.

Ruské okupační síly ostřelovaly Jihoukrajinskou jadernou elektrárnu v Mykolajivské oblasti na jihu Ukrajiny, uvedla to energetická společnost Enerhoatom. Reaktory podle ní nebyly poškozeny a pracují normálně. Rakety dopadly zhruba 300 metrů od reaktorů jaderné elektrárny a poškodily její budovy. Útok poničil také nedalekou hydroelektrárnu a elektrické vedení.

Tagy:
jaderná elektrárna Ukrajina Rusko Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Charkovská oblast Luhanská oblast Severní Doněc