Ruská pseudoreferenda neuznáme, vzkázal Západ. Ukrajinci dále postupují

Denis Pušilin

Jak je na tom Ukrajina finančně?

Doněcká i Luhanská lidová republika podnikají kroky pro připojení k Rusku. Ohlásily už referendum. Západní politici ale vzkázali Rusku, že tato pseudoreferenda na východě Ukrajiny neuznají. Urychlení procesu souvisí zřejmě s úspěchy Ukrajinců, kteří v uplynulých dnech vytlačili Rusy z velké části Charkovské oblasti, úspěšní jsou ale právě i v Doněcké a Luhanské oblasti. Rusko mezitím pokračuje v masivním ostřelování.

Ukrajinská armáda pokračuje v protiofenzivě, zatímco ruské síly vytvořily obrannou linii mezi řekou Oskil a městem Svatove. Kyjevská média oznámila osvobození vesnice Jarova na levém břehu řeky Severní Doněc. Řeku se ukrajinským jednotkám zřejmě podařilo překročit také u Bilohorivky v Luhanské oblasti, přičemž sama obec je podle oblastního šéfa Serhije Hajdaje rovněž v držení ukrajinských sil.

Rusové na neschopnost bránit se ukrajinské protiofenzivě často odpovídají masivním ostřelováním. Podle ukrajinského generálního štábu za posledních 24 hodin zaútočili na infrastrukturu více než 33 osad, a to včetně Kramatorsku, Soledaru či Bachmutu.

Velké obavy z protiútoku mají především loutkové proruské státy na východě Ukrajiny. Vedení samozvané Doněcké lidové republiky vyhlásilo na 23. až 27. září referendum o připojení k Rusku. Parlament samozvané Luhanské lidové republiky pak schválil zákon o uspořádání referenda o připojení separatistického útvaru k Rusku. Západní politici referenda chystaná na východě Ukrajiny odmítají. Jejich výsledky neuznají.

Ukrajinci aktualizovali počty ztrát z řad nezletilých. Rusové od začátku invaze zabili 390 dětí a zranili jich více než 757, uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany.

Kyjev pokračuje ve vyšetřování ruských zločinů v Izjumu, kde Ukrajinci našli na 450 mrtvých v hromadném hrobu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj informoval, že v osvobozené části Charkovské oblasti se po odchodu okupantů našlo v různých městech a obcích deset mučíren.

„Mučení bylo na okupovaném území rozšířenou praxí,“ řekl Zelenskyj. Jako příklad uvedl železniční nádraží v obci Kozača Lopaň, v jejímž sklepě takzvané lidové milice mučily Ukrajince elektrickým proudem.

Další dění na Ukrajině a v Rusku sledujeme v živém článku zde.

Tagy:
válka jaderná elektrárna Ukrajina Rusko Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Charkovská oblast Izjum Luhanská oblast Severní Doněc