Ukrajinci rozdrtili ruský muniční sklad poblíž Bachmutu. Okupanti ho postavili u nemocnice

Výbuchy, plameny, krev a chaos. Tak by se dala popsat situace v okolí ukrajinského Bachmutu, který je téměř obklíčen ruskou armádou. Ukrajinci však nadále vzdorují. Mimo jiné se jim podařilo zneškodnit ruský vojenský sklad severně od města, který okupanti postavili uvnitř civilní budovy, v níž má být také nemocnice. Po sociálních sítích nyní kolují záběry mohutného požáru zmíněné budovy. Jejich okolnosti je v době války složité nezávisle ověřit.

„Ukrajinská 45. dělostřelecká brigáda zlikvidovala ruský zásobovací vůz Ural spolu s muničním skladem,“ konstatovala analytická stránka Ukraine Weapons Tracker. K úderu podle všeho došlo v obci Paraskovijivka, která leží v bezprostřední blízkosti Bachmutu severním směrem.

Podle zpráv z Kyjeva 45. brigáda provedla útok ve spolupráci s dělostřelci z 26. brigády a s průzkumníky z 30. brigády. Poslední jmenovaná vojenská skupina měla zřejmě na úspěšném úderu lví podíl, jelikož pomocí bezpilotního letounu poskytla svým kolegům přesnou polohu ruského vozidla i muničního skladu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Český bojovník exkluzivně: Drtí nás tu děla i korupce. Bulíř je idiot a jeho fandové bezmozci

„Šlo o aktivní spolupráci našich průzkumníků s dělostřelci z 26. a 45. brigády,“ potvrdila 30. mechanizovaná brigáda, přičemž sdílela o poznání kvalitnější záběry z útoku než stránka Ukraine Weapons Tracker.

Na sdíleném videu je vidět, že dělostřelecký úder způsobil totální demolici ruského vozu Ural i masivní požár civilní budovy, z níž si okupanti vytvořili provizorní vojenský sklad. Že šlo skutečně o sídliště v obci Paraskovijivka, potvrdily obratem i twitterové účty specializující se na určení GPS polohy. Doložily to i dodáním přesných souřadnic.

Lidé na sociálních sítích rovněž upozorňují na fakt, že uvnitř budovy, v níž vypukl požár, se nacházela nebo stále nachází nemocnice. Na zmíněnou skutečnost poukazoval ve svém hlášení i ukrajinský generální štáb: „Nepřítel nadále cynicky využívá zdravotnická zařízení na okupovaných územích pro své vlastní účely.“

Ukrajinci už v minulosti několikrát informovali o tom, že Rusové na okupovaných územích zhotovují muniční sklady či armádní velitelství v nejrůznějších civilních budovách, jako jsou nemocnice, kulturní domy či náboženské budovy.

Pětačtyřicátá brigáda naznačila, že se jí za jeden den ve spolupráci s 30. brigádou povedlo zničit dva ruské vojenské sklady. Zda, popřípadě jak moc je poničená nemocnice v Paraskovijivce, není jasné.

Původní video:

Tagy:
válka nemocnice Ukrajina muniční sklady Rusko Donbas Doněcká oblast ruská invaze na Ukrajinu muniční sklad Bachmut Ukrajinská 30. mechanizovaná brigáda Ukrajinská 45. dělostřelecká brigáda