Ukrajinci ukázali záběry z útoku na Kerčský most. Použili speciální dron „mořské dítě“

Kerčský most

Ukrajina se přihlásila k útoku na Kerčský most

Ukrajinská kontrarozvědka SBU se poprvé přihlásila k červencovému útoku na Kerčský most a zároveň poskytla americké CNN záběry z dlouho utajované operace. Při útoku Ukrajinci použili speciální námořní dron, kterému ukrajinské armádní síly přezdívají Sea Baby (mořské dítě). Při sabotáži bylo použito 850 kilogramů trhaviny.

V noci na 17. července otřásla Krymem masivní exploze, která potrhala Kerčský most, jedinou dopravní tepnu spojující poloostrov s pevninským Ruskem. Už tehdy se spekulovalo o tom, že za útokem stojí Kyjev, ten se však přiznání vyhýbal sérií nejasných vyjádření. Na začátku srpna ale podle BBC připustil, že za útokem stojí.

Teď se k sabotáži přihlásila přímo i Ukrajinská kontrarozvědka SBU.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusko pálí rakety hlava nehlava, po školce ve Lvově zbyl jen kráter. A Putin? Viní Západ

Exkluzivní záběry poskytnuté CNN ukazují průběh operace. Sabotáž spáchala hladinová plavidla bez posádky, Ukrajinci námořní dron s 850 kilogramy výbušniny na palubě naváděli na dálku. Pod rouškou noci se strojům podařilo bez povšimnutí doplout až k mostu a vrazit do pilíře.

Záběry ukazují, že jeden dron vyřadil z provozu silniční most, další exploze jiného plavidla pak za pět minut poškodila železniční trať.

SBU je zjevně pyšná především na to, že sabotáž byla spáchána pomocí vynálezu ukrajinské výroby. Vasyl Maliuk, šéf ukrajinské kontrarozvědky, tvrdí, že se na konstrukci námořních dronů začalo pracovat hned po invazi.

„Jedná se o unikátní vynález Služby bezpečnosti Ukrajiny (SBU). Nebyla do toho zapojená žádná soukromá společnost. Pomocí těchto dronů jsme již podnikli úspěšné údery na Krymský most, ale i na výsadkovou loď Olenegorskij Gorňak a tanker SIG,“ sdělil Maliuk pro CNN.

Oba zmíněné útoky námořními drony na ruské lodě provedli Ukrajinci na začátku srpna. Tanker napadli Ukrajinci u Krymu, na výsadkovou loď Olenegorskij Gorňak, která se údajně už jen tak do akce nepodívá, si počíhali dokonce v Rusku. Sabotáž podnikli u přístavu Novorossijsk.

V kontextu červencové sabotáže Kerčského mostu Maliuk přiznal, že operace se připravovala několik měsíců. SBU na ní spolupracovala s ukrajinským námořnictvem.

A prý nešlo o poslední takovou akci, kterou Kyjev chystá. „Pracujeme na několika zajímavých operacích, které zahrnují i vody Černého moře. Slibuji vám, že to bude vzrušující, zejména pro naše nepřátele,“ prohlásil šéf SBU.

Maliuk rovněž prozradil, že o námořní drony projevili zájem také západní partneři, kteří chtějí zjistit více o ukrajinských zkušenostech s těmito novými zbraněmi. Hlava SBU ale znovu ujistila, že se sabotážemi v Černém moři nemá Západ nic společného.

„Nepodílejí se na našich operacích, neposkytují nám vybavení ani nic podobného. Tyto drony jsou produkované v podzemním výrobním zařízení na území Ukrajiny. A všechny cíle, které jsem zmínil, jsou legitimní cíle podle ukrajinského i mezinárodního práva,“ uzavřel Maliuk.

Tagy:
moře dron Ukrajina Krym Rusko Černé moře Ozbrojené síly Ruské federace Lvov Most přes Kerčský průliv