Ukrajinci si pochvalují novou kořist. Je rychlý a obratný, rozplývají se nad ruským tankem

Ukrajinci si pochvalují novou kořist v podobně ruského tanku T-80

Ukrajinci si pochvalují novou kořist v podobně ruského tanku T-80. Jeho hlavními přednostmi jsou prý výkonný benzinový motor nebo tepelné zaměřovače. Díky nim mohou Ukrajinci vidět nepřátelské jednotky na kilometry daleko. Dosud ukořistili 11 těchto tanků.

Jeden z ukrajinských praporů testuje v donbaských polích svůj nový tank T-80BVM. „Dobře se s ním jezdí. Je rychlý, obratný a rychle se rozjíždí. Snadno se používá. Nemusíte ho zahřívat v zimě ani v létě, prostě hned nastartuje,“ rozplývá se řidič tanku s pseudonymem Caesar.

Ukrajinští vojáci považují tuto zbraň za velkou kořist. Jsou už zvyklí na tank T-64, takže se tři roky starému modelu hned přizpůsobili a pochvalují si zejména plynový motor.

Běžícího divočáka jsme zahlédli na 3,7 kilometru

„Díky slavnému zaměřovacímu systému Sosna-U je výjimečný. Využívá francouzské elektronické vybavení. Má také termokameru, která umožňuje vidět objekty vzdálené pět až šest kilometrů. Běžícího divočáka jsme zahlédli na 3,7 kilometru. A dokonce i zajíce,“ říká voják Oleksandr.

Caesar jel se strojem rychlostí 75 km/h. Motor je podle něj velmi výkonný a tank snadno vyjíždí z děr. „Přes nerovnosti úplně letí. Servis je ale mnohem složitější než u dieselových tanků. Vyžaduje speciální oleje a techniku. Musíte se o něj zkrátka víc starat,“ dodává řidič.

Tankisté říkají, že zmíněné vozidlo ukořistili zbrusu nové. Na tachometru měl údajně najeto velmi málo kilometrů a nebylo na něm patrné žádné opotřebení, zejména na hlavni.

„T-80BVM má počítač, který počítá výstřely. Tento jich měl pouze nějakých 50 až 60. Opotřebení hlavně se považuje za vysoké po 1 500 výstřelech. Tento tank bude střílet ještě dlouho,“ zdůrazňuje velitel tankového praporu Oleh.

Rusko má ale mnohem více tanků než Ukrajina, proto se každý ukořistěný kus počítá. Západní spojenci dodávají vojenskou pomoc, které však Ukrajina kvůli trvajícím bojům potřebuje stále více a více.

Tagy: