Štáb CNN Prima NEWS o kruté realitě v Kyjevě: Lidé zoufale shánějí léky, některé chybí

Obyvatelé Kyjeva čekají dlouhé fronty před lékarnou

V souvislosti s invazí na Ukrajině se množí obavy o jadernou bezpečnost v celé Evropě. Rusko opustí velké firmy

Válka na Ukrajině probíhá už dva týdny. Čtrnáctý den konfliktu byl v hlavním městě podle reportéra CNN Prima NEWS Matyáše Zrna poměrně klidný. Přestože bombardování utichlo, bylo v Kyjevě cítit napětí. Lidé situaci využili například k nákupu léků. Ve frontě do lékárny ale musí čekat i několik dnů. Jinou možnost jak získat potřebnou medikaci ale nemají.

Podle Matyáše Zrna bylo v ulicích Kyjeva více lidí i aut a začaly dokonce fungovat semafory. Město se prý ale stále soustředí na obranu. Na řadě míst lidé plnili pytle pískem. Přesto není Kyjev neprodyšně opevněn. Kyjevané totiž věří, že ukrajinská armáda zastaví Rusy už na hranicích města.

S každodenními starostmi, které válka přináší, se podle reportéra CNN Prima NEWS Ukrajinci zatím vypořádávají dobře. Například před lékárnami se ale stojí dlouhé fronty. „Před každou lékárnou jsou fronty, ale ne v každé mají ty léky, které potřebuji, a ne každá je otevřená,“ popsal jeden z obyvatelů Kyjeva.

Medikaci ale potřebuje mnoho lidí, a tak jim nezbývá nic jiného, než čekat a doufat, že se dostanou na řadu. „Mám syna invalidu prvního stupně a léky na předpis můžu dostat jenom tady. Proto tu čekám od jedenácti hodin,“ popsala další Kyjevanka, která ve frontě na léky strávila zatím čtyři hodiny. Zda potřebné léky budou mít, si prý není jistá.

Někteří obyvatelé hlavního města strávili ve frontě již několikátý den. „Jsem diabetička. Potřebuji léky na snížení cukru v krvi. V jiných lékárnách je nemají. Stojím tu už třetí den a pořád na mě nepřišla řada,“ popsala žena, která je prý po infarktu, a proto nemůže tak dlouho stát. „Je mi hrozně těžce, ale jinou možnost, jak získat ty léky, nemám,“ dodala.

Tagy: