Ukrajinci zaútočili na Krymský most. Všechny drony jsme sestřelili, hlásí Moskva

Krymský most je nejdelší v Evropě. Námořní lodě pod ním podplouvají díky dvěma 35 metrů vysokým obloukům

Přesný zásah ukrajinského dronu

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ukrajinské námořní drony se pokusily zaútočit na Krymský most, ale byly zničeny v Černém moři. Zelenskyj pravděpodobně přijede na jednání Rady bezpečnosti OSN, uvedl albánský diplomat. Ukrajinci podle USA v posledních dnech na jihu znatelně postoupili. Kyjevu se podařilo navrátit 11 dětí, které Rusové drželi na okupovaném území.

Tři ukrajinské námořní drony, které cílily na Krymský most, měly být sestřeleny. První útok prý přišel v pátek večer a další dva v sobotu ráno moskevského času. S odkazem na sdělení ruského ministerstva obrany na jeho telegramovém kanálu o tom píší tiskové agentury. Už dříve ministerstvo uvedlo, že Rusko zničilo ukrajinskou loď bez posádky, která chtěla na Krymský most zaútočit. Úřad také sdělil, že Moskva v pátek sestřelila další ukrajinský dron v Belgorodské oblasti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kadyrov zuří a hodlá pomstít svou matku. Probojujeme se klidně až k Labi, hrozí ve videu

Ukrajinské námořní bezpilotní letouny byly včas objeveny a zničeny ve vodách Černého moře, oznámil úřad podle agentury DPA. Bezpilotní plavidlo pak bylo „včas spatřeno a zničeno u pobřeží Černého moře“ v pátek kolem 22:15 SELČ.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se v New Yorku nejspíše zúčastní nadcházejícího setkání lídrů členských států Organizace spojených národů a zasedání Rady bezpečnosti OSN o Ukrajině. Stálý velvyslanec Albánie při OSN Ferit Hoxha to podle agentury Reuters v pátek sdělil tisku. Valné shromáždění OSN začne 18. září a Rada bezpečnosti bude o Ukrajině jednat o dva dny později. Tento měsíc Radě předsedá Albánie.

USA v posledních třech dnech pozorují znatelný postup ukrajinské armády na jihu Ukrajiny, sdělil podle agentury AFP bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby. Ukrajinským vojskům se podařilo na jižní frontě prorazit první ruskou obrannou linii, takzvanou Surovikinovu linii, uvedl ve své analýze server BBC News.

Kyjevu se podařilo zajistit návrat 11 ukrajinských dětí, které drželi Rusové v okupované části Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny. Dnes o tom informovala Chersonská oblastní správa. Ukrajina dlouhodobě upozorňuje, že tisíce ukrajinských dětí byly za dobu ruské invaze zavlečeny na Ruskem okupovaná území na Ukrajině nebo i přímo do Ruska.

Tagy:
válka Vladimir Putin Moskva Ukrajina on-line Rusko Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj ruská invaze na Ukrajinu