Ohnivá koule se řítí k zemi. Ukrajinci zveřejnili záběry sestřelené ruské helikoptéry

Helikoptéra a mohutný výbuch

Ukrajinci sestřelili ruský vrtulník

Ukrajinské ozbrojené síly sestřelily nepřátelský vrtulník, uvedla operační jednotka. Pochlubila se i videem, které celý zásah zachytilo. Ke střetu mělo dojít v oblasti Donbas, která je pod ostrou palbou ruské armády.

„Další nepřátelská helikoptéra našla svou poslední zastávku na Donbasu. Věřte našim válečníkům. Věřte ozbrojeným silám,“ uvedlo velitelství, které ruský vrtulník úspěšně sestřelilo. „Společně k vítězství,“ dodali Ukrajinci v propagandistickém příspěvku.

Video, které útok zachytilo, zveřejnili na Facebooku. Na něm je i vidět, jak se vrtulník zřítí k zemi. „Jako ohnivá koule,“ komentují uživatelé na sociálních sítích.

ЗСУ збили ворожий вертоліт

Ще один ворожий вертоліт знайшов останній пристанок на Донбасі! Вірте в наших воїнів! Вірте в ЗСУ! Разом до перемоги! 🇺🇦🇺🇦🇺🇦

Posted by Оперативне командування "Північ" / Operational Command “North” on Saturday, June 4, 2022

Podle sobotní zprávy britské vojenské zpravodajské služby Rusové v oblasti Donbasu kombinují letecké údery a dělostřeleckou palbu. Právě to hrálo klíčovou roli při jejich nedávných taktických úspěších v regionu.

„Aktivita Rusů ve vzduchu nad oblastí Donbasu je velmi vysoká. Provádějí tam údery s použitím řízených i neřízených střel,“ uvádějí britští zpravodajci. Používání neřízených střel podle nich vedlo k rozsáhlému zničení zastavěných oblastí Donbasu a „téměř jistě způsobilo značné vedlejší škody a civilní oběti“.

Ve válce, která trvá už tři měsíce, Ukrajinci slaví i další úspěchy. Ukrajinské síly například sestřelily i ruský bezpilotní letoun nad Oděskou oblastí. Povedl se jim také cenný skalp. Protiletadlovou raketou Stinger koncem května sestřelili pilota s excelentním renomé generálmajora Kanamata Botaševa.

Ten seděl za kniplem Suchoje Su-25 a zrovna přelétával nad Luhanskou oblastí. I to zachytily kamery, pro zhlédnutí videa klikněte zde. Pozemní síly Ukrajiny tvrdí, že už dokázaly od začátku invaze zničit více než 200 letadel. Sčítají také ale cenné ztráty.

Tagy: