Strach, vztek i lítost. Ukrajinci v osvobozených oblastech hledají příbuzné i v „hrobech“

Osvobozená vesnice na východě Ukrajiny

Mrtvá těla a ruiny. Tak vypadají osvobozené ukrajinské vesnice po ruské okupaci. Reportér CNN Matthew Chance se vydal do oblasti nedaleko Kyjeva, kde ukrajinská armáda získala zpět kontrolu nad územím. Obyvatelé vesnice se stále vzpamatovávají z hrůz, kterých byli svědky. Řada z nich si nese těžké následky v podobě fyzických i psychických problémů.

V osvobozených vesnicích severně od ukrajinského hlavního města ulice lemují jizvy války. A nejsou to jen zničené budovy. Redakce CNN se potkala se Serhijem, jehož dům obsadili ruští vojáci. Podle jeho slov ho postřelili a nechali, protože si mysleli, že zemřel.

Štábu ukazuje jizvy na břiše, ale emocionální jizvy jsou ještě hlubší. „Někdy mám noční můry a v noci nemohu spát. Modlím se, aby se už nikdy nevrátily,“ vypráví Serhij Judenko. Nikdy Rusům neodpustí, co udělali.

A dělali ještě mnohem horší věci. Jen pár kroků od jeho dveří policejní forenzní týmy odkrývají další místo činu. Týdny po vytlačení ruských vojsk z této oblasti místní obyvatelé stále nacházejí těla svých sousedů.

Redakci ukázali jen v jedné ulici tři provizorní hroby. „Ruští vojáci jsou už více než měsíc pryč, ale stále nacházíme důkazy o jejich přítomnosti,“ popisuje náměstek ministra vnitra Jevhen Jenin. Ukrajinští činitelé pak v regionu pohřešují více než 320 civilistů.

Jeden po druhém se nacházejí. „Pohřešuje se tu spousta lidí, nedovedete si představit oči matek, kterým se ztratily děti. Nedovedete si představit oči příbuzných, jejichž milovaní padli do zajetí nebo je zabili na frontě,“ přiznává Jenin.

Tato neskutečně ponurá práce v podobě vykopávání těl tisíců lidí po celé zemi je náročná jak fyzicky, tak především psychicky. „To byl Vitalij, bylo mu 43 let a sousedé mi řekli, že pro vojáky nepředstavoval hrozbu. Nebyl to voják, vlastně byl sám zranitelný,“ říká reportér CNN Matthew Chance.

Muž neměl práci, protože moc pil. Opustila ho i rodina a měl hlad. „Snažil se sehnat nějaké jídlo z ruského vozidla. Oni ho chytli a zastřelili,“ doplňuje reportér Chance. To je jen jeden z mnoha údajných zločinů, z mnoha tragédií, v ukrajinské noční můře, která ještě neskončila.

Tagy: