Ukrajinci zveřejnili záznam z křižníku Moskva. Dostali jsme dva zásahy, křičeli Rusové

Dostali jsme dva zásahy a nakláníme se na bok. Tak zní slova ruských vojáků na audiozáznamu, který zveřejnila ukrajinská armáda. Má jít o poslední slova z rádiového spojení s posádkou ruského křižníku Moskva. Vlajková loď ruské Černomořské flotily se potopila již 14. dubna. Ukrajinci uvádí, že ji zasáhli dvěma protilodními raketami Neptun. Ruská strana ovšem tvrdí, že křižník se v Černém moři potopil kvůli požáru.

„Dvě díry. Turbína se přestala otáčet. Loď se naklání na bok. Díra je pod mořskou hladinou. Úhel plavidla je 30 stupňů,“ křičí muž na nahrávce, kterou zveřejnila ukrajinská armáda.

Má jít o námořníka ruského křižníku Moskva, který udává poslední informace předtím, než se loď potopí. Radista na záznamu mimo jiné říká, že se na záchraně zbytku posádky pracuje.

Křižník Moskva se zapojil do invaze na Ukrajinu od prvního dne. Hned 24. února, první den konfliktu, ostřeloval ukrajinský Hadí ostrov. Obránce posléze vyzval, aby se vzdali. Ti nabídku odmítli větou, která je proslavila. „Ruská válečná lodi, jdi do p***le,“ reagovali tehdy obránci ostrova.

Jistotou je, že ruský křižník se potopil 14. dubna v Černém moři. Na příčině se však Ukrajinci a Rusové, kteří spolu již téměř tři měsíce válčí, neshodnou. Ukrajina oznámila, že na křižník Moskva vyslala ze země dvě protilodní střely třídy Neptun. Oproti tomu Rusko tvrdí, že na lodi vypukl požár, načež se loď potopila z „přirozených příčin“.

Pozůstalí nic nedostanou

Otázky panují i ohledně celkového počtu obětí. Rusko uvedlo, že na lodi zahynulo jen několik desítek námořníků. Dokonce se objevily zprávy, že ruské námořnictvo nechce kompenzovat pozůstalé po zemřelých, protože oficiálně „nezemřeli při bojové operaci“, ale kvůli nehodě.

Jiné zdroje, a to i například z britského či amerického ministerstva obrany, uvádí ruské ztráty až ve stovkách mrtvých. Odhaduje se, že na křižníku zahynulo až 500 lidí, a to včetně lodního kapitána.

Křižník Moskva byl do svého potopení vlajkovou lodí ruské Černomořské flotily. Její potopení je tak či onak velkou ranou pro ruské válečné snahy na Ukrajině a zároveň pořádnou vzpruhou pro ukrajinské obránce.

Tagy:
válka Moskva invaze Ukrajina Rusko Černé moře námořnictvo ruská invaze na Ukrajinu Křižník Moskva audiozáznam audio