Fotky jako důkaz brutální vraždy. Rusové zohavili tělo ukrajinského karatisty, tvrdí matka

Ruští okupanti v Mariupolu, 29. dubna

Válka na Ukrajině (9.5.2022 6:00)

Dlouhé dobývání přístavu Mariupol se stalo jedním ze symbolů ruské invaze na Ukrajině. A právě ve městě, které částečně stále odolává náporu okupantů, měl být údajně zabit 25letý ukrajinský šampion v karate Danil Zvonik. Zahraniční média dokonce s odkazem na matku zesnulého informují, že jí Rusové poslali fotku zohaveného těla jejího syna.

„Zvonik po začátku ruské invaze 24. února vstoupil do armády. Bojoval v hutnickém závodě Azovstal v Mariupolu, kde ho také zajali. Ještě 20. dubna byl naživu, protože Rusové tehdy zveřejnili video s pěti zajatci, mezi kterými byl i on,“ píše slovenský web Čas.sk.

O několik dní později ale údajně nastal zvrat, Zvonik byl mrtvý. „Rusové po vraždě zavolali jeho matce a informovali ji o smrti syna. Poslali také fotografie zohaveného těla. Zvonik byl mučen a pravděpodobně zemřel na střelu do týla. Tělo 25letého mladíka bylo rodině předáno 1. května,“ cituje polský web Fakt prohlášení matky zesnulého.

Zvonik byl ukrajinský šampion v kyokushin karate. Zprávy o jeho smrti se objevily i v ruských a ukrajinských médiích. Údajně byl zabit kvůli „podpoře nacistických myšlenek“. Právě denacifikaci Ukrajiny uvádějí Rusové jako jednu z hlavním záminek, proč před více než dvěma měsíci vtrhli s vojenskou technikou do sousední země.

Jsou všichni civilisté z Azovstalu pryč?

Boje v Mariupolu probíhají hlavně v ocelárnách Azovstal. Ukrajinci zatím nemohou potvrdit, že se z rozsáhlého areálu podařilo evakuovat všechny civilisty. Zástupce velitele pluku Azov Svjatoslav Palamar požádal také o evakuaci zraněných vojáků, kterých je na místě podle něj mnoho.

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková pak v sobotu oznámila, že se z oceláren podařilo evakuovat všechny starší lidi, ženy i děti. Ruské ministerstvo obrany sdělilo, že operace s cílem evakuovat civilisty z Azovstalu skončila. Palamar to ale nepotvrdil. „Doufám, že všichni byli evakuováni,“ uvedl jeho kolega Ilja Samojlenko, podle něhož je to však těžké ověřit, protože některé tunely pod komplexem jsou zasypané.

„Budeme bojovat, dokud budeme naživu, abychom odrazili ruské okupanty,“ ujistil také Palamar, kterého citovala agentura Reuters. „Vzdát se je pro nás nepřijatelné. Nemůžeme dát nepříteli tak velký dar,“ poznamenal zase Samojlenko.

CNN Prima NEWS se rovněž podařilo získat exkluzivní rozhovor s jedním z vojáků pluku Azov. Více než dva měsíce bránil Mariupol před ruskými vojáky, poté byl zraněn. V interview s reportérem Matyášem Zrnem mimo jiné popsal, že se po měsíci v nemocnici hodlá co nejdřív vrátit zpět do boje. „Ne, rehabilitaci nechci. Musím zpátky, pomáhat chlapům. Je válka, na tyhle věci není čas,“ prohlásil odhodlaně.

Tagy: