Bombardování Ukrajiny: Chtějí, abychom zmrzli ve tmě, ale jen se víc naštveme, řekl Kličko

Kyjevem otřásly výbuchy.

Válka na Ukrajině (23.11.2022 11:00)

Nová série ruských vzdušných útoků na ukrajinskou infrastrukturu ve středu způsobila další výpadky v dodávkách elektřiny v mnoha částech Ukrajiny i sousedním Moldavsku. Rusové vyslali na Ukrajinu 70 střel s plochou dráhou letu. Vraždění civilistů a ničení civilní infrastruktury označil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj za terorismus.

Nad celou zemí se ve středu rozezněl protiletecký poplach a série explozí odpoledne otřásla podle médií řadou oblastí včetně západu Ukrajiny. Celá Kyjevská oblast se po útocích ocitla bez proudu, uvedl oblastní šéf Oleksij Kuleba. Problémy s dodávkami elektřiny hlásily i další oblasti. „Celé město je bez elektřiny. Čekáme na další informace od energetických expertů. Mohou být přerušeny dodávky vody,“ uvedl starosta Lvova Andrij Sadovyj a vyzval obyvatele města, aby zůstali v krytech. Kvůli ostřelování musela být aktivována havarijní ochrana v Rivnenské, Jihoukrajinské a Chmelnycké jaderné elektrárně.

Rusové vyslali na Ukrajinu během středy nejméně 70 střel s plochou dráhou letu. Podle informací agentury Ukrinform sestřelila protivzdušná obrna 51 z nich a také pět dronů. Raketové údery způsobily výpadky elektřiny také v sousedním Moldavsku. Problémy hlásila polovina země.

Ostřelování Kyjeva si vyžádalo nejméně tři lidské životy. Podle starosty města Vitalije Klička je mezi mrtvými i sedmnáctiletá dívka. Další tři lidé zemřeli při ruských úderech ve městě Vyšhorod v Kyjevské oblasti. Vraždění civilistů a ničení civilní infrastruktury označil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj za terorismus. „Ukrajina nadále žádá rozhodnou reakci světa na tyto zločiny,“ napsal na Twitteru.

Taktika? Nechat civilisty pomřít hlady

Na ukrajinskou energetickou infrastrukturu se Moskva zaměřila v posledních týdnech. Zatím nejmasivnější útok Rusko provedlo podle ukrajinských úřadů v úterý 15. listopadu, kdy zasáhlo na 15 energetických zařízení. Podle politického geografa Vladimíra Baara je cílem takových útoků nechat Ukrajince „vyhladovět“.

Rusko se podle něj totiž dostalo do situace, kdy nevyhrává vojensky, a proto se soustředí na ničení infrastruktury a ohrožování civilistů. „Není to nic nového,“ konstatoval Baar a připomněl, že i v konfliktu v Čečensku na přelomu tisíciletí či v Kavkazské válce v 19. století soustředila tehdejší Ruská říše své útoky na nevojenské cíle.

„Sice tehdy nebylo jak bombardovat, ale vypalovali jim například úrodu. Zablokovali přístavy, aby nedostali nic zvenčí. Prostě civilisty nechali pomřít hlady a poté je dorazili vojenskými útoky a přinutili ke kapitulaci,“ sdělil Baar v pořadu 360° na CNN Prima NEWS s tím, že Rusové zřejmě mají pocit, že se jim metoda z 19. století osvědčí i nyní.

Tagy: