Ukrajině hrozí humanitární krize. Válkou zničené oblasti se chystají na zimu bez elektřiny

Ukrajina, Kraví Jar

Ukrajinci se připravují na krutou zimu

Ukrajinci se připravují na krutou zimu. Bez elektřiny, tepla a dalších zdrojů. Po intenzivních ruských útocích na infrastrukturu jsou výpadky proudu v zemi stále častější. Nejhůř jsou na tom obyvatelé velkých měst, jako je Kyjev.

Obyvatelé Kyjeva jsou vyzýváni, aby co nejvíc šetřili energií. Město plánuje zřídit na pět set nouzových přístřešků, kde se lidé budou moct ohřát, nabít si telefon, případně zde dostanou čaj nebo léky. Vláda také plánuje evakuaci osvobozených měst Cherson a Mikolajiv, kde s přicházející zimou hrozí humanitární krize. S těžkými podmínkami se musí vyrovnat i obyvatelé zničených vesnic kolem Izjumu. Ukrajinská vláda slibuje, že obnoví každý dům zničený válkou.

Své domovy se lidé snažili za okupace zachránit tím, že na ně napsali „lidé“. Nic ale nebylo zárukou, že okupanti dům neobsadí. Zabraná obydlí se dají poznat buď podle symbolu „Z“ nebo na ně vojáci rovnou napsali, odkud jsou. V jednom z nich například sídlili vojáci z Chasavjurtu v Dagestánu.

Ne všichni ale mají na Rusy jen ty nejhorší vzpomínky. „I ruští vojáci, i ti ukrajinští, mi pomáhali. Bez vojáků by to bylo hodně těžké,“ popsala starší obyvatelka Kravího Jaru. Přesto většina lidí raději uprchla. A vrací se až nyní před zimou. „Uvidíme, nějak tu zimu přežijeme,“ řekl místní obyvatel Segrej.

První, co na vracející se lidi čeká, je úklid gigantických rozměrů. Místa, kterými prošli vojáci, jsou snadno rozpoznatelná podle ohromného nepořádku. Místní obyvatelé to nebudou mít jednoduché, nejde plyn ani elektřina. Plynové potrubí je na Ukrajině i v malých vesnicích, zároveň se ale stává první obětí palby.

Nejčastějším dopravním prostředkem je tu kolo. „Auta Rusové ukradli, namalovali na ně ‚Z‘ a odjeli,“ sdělil jeden z místních chlapců. „Od začátku války tu nebyla škola. Teď dostáváme alespoň úkoly,“ dodala dívka. Jsou to právě děti hrající si na hřišti, které dávají alespoň nějakou naději, že se sem život vrátí. Ve vesnici o kus dál zbylo jedno jediné dítě. Většina domů je zničených, ale přesto ne úplně prázdných. Zůstávají tu psi. Do vesnice ale konečně přijel i obchod. „Starosta nás poprosil, abychom přijeli, tak jsme tu – dvakrát do týdne,“ řekla prodavačka. Na elektřinu, školu nebo zdravotní středisko si místní budou ale muset ještě počkat.

Tagy: