Ukrajinská ombudsmanka: Rusové mučili a znásilňovali děti. Zajaté vojačky svlékali

Ukrajinská ombudsmanka

Ruští vojáci na Ukrajině znásilňovali a zabíjeli i malé děti, tvrdí ombudsmanka

Zvěrstva války neberou konce. Ukrajinská ombudsmanka Ljudmila Denisová upozornila na informace o mučení civilistů i v jiných městech než v Buči. Mluvila například o Irpini, kde byla nalezena těla dětí mladších 10 let. Nesla známky mučení i znásilnění. A zajaté ukrajinské vojačky ruští vojáci svlékali a ponižovali.

„Ve městě Irpiň byly nalezeny dvě mrtvé děti mladší 10 let se známkami znásilnění a mučení,“ napsala Denisová na Facebook o hrůzách, které se na Ukrajině dějí.

V dětském táboře Prolisok v Kyjevské oblasti, který tři týdny sloužil jako základna ruské jednotky, bylo podle ní nalezeno pět mrtvých mužů s rukama svázanýma za zády. „Byli mučeni a poté zabiti. Jeden měl rozdrcenou lebku pažbou zbraně. Ostatní byli střeleni do týla nebo do hrudi,“ popsala.

Ve vesnici Viktorivka v Černigovské oblasti, která byla okupována 25 dní, drželi Rusové ve sklepě rukojmí včetně seniorů a novorozenců. Nebyly jim poskytnuty léky, na kterých závisel život mnoha z nich, v důsledku toho zemřel jeden z mužů na astma. Vojáci ostatním rukojmím nařídili pohřbít jeho tělo v lese, napsal web Ukrinform.

„V okrese Konotop v Sumské oblasti byli v místech bývalých nepřátelských táborů nalezeni nejméně tři k smrti umučení civilisté,“ sdělila Denisová.

Plané neštovice a mučení zajatkyň

Denisová dále uvedla, že Rusové přinesli na Ukrajinu řadu nemocí: „Kvůli nelidským životním podmínkám a infekcím zavlečeným ruskými okupanty se začala šířit řada nemocí včetně planých neštovic.“

Ombudsmanka také popsala osudy žen, které byly mezi 86 vojáky propuštěnými z ruského zajetí. „Byly převezeny do Běloruska a poté do vyšetřovací vazby v ruském Brjansku, kde byly mučeny a zastrašovány. V přítomnosti mužů byly svlékány do naha, nuceny dřepět, ostříhat si vlasy a byly neustále vyslýchány,“ uvedla Denisová. „Některé zajatkyně byly nuceny účastnit se natáčení propagandistických příběhů v ruštině,“ dodala.

Denisová označila mučení a zabíjení civilistů za válečný zločin. A zacházení s vojačkami odporuje Ženevské úmluvě. „Zajatci musí být vždy chráněni, zejména před násilnými činy nebo zastrašováním,“ zdůraznila.

Ruští představitelé v úterý znovu popřeli, že by ruští vojáci byli odpovědní za zabíjení ukrajinských civilistů v Buči poblíž Kyjeva. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov uvedl, že jakákoli obvinění proti Rusku ohledně Buči jsou „nepodložená“.

Zprávy o nalezených mrtvých tělech na ulicích města severozápadně od Kyjeva označili za falešné také předseda dolní komory ruského parlamentu Vjačeslav Volodin a blízký spojenec ruského prezidenta Dmitrij Medveděv. Ruské popírání násilností v Buči je ale například podle BBC v rozporu se svědectvími místních obyvatel i s vizuálními důkazy.

">

Gallery

Načítání assetu selhalo, chyba sítě.

Tagy: