Rusové v mobilních krematoriích pálí těla Ukrajinců. Zahlazují stopy, tvrdí Mariupol

Ukrajinci v Mariupolu zničili ruské vozidlo. (30. března)

Souhrn bojů na Ukrajině (6.4.2022 9:00)

U ukrajinského Mariupolu začínají fungovat ruská pojízdná krematoria. Ta si měla vojáci přivézt již krátce po začátku invaze, aby v nich zpopelňovali vlastní padlé. Nyní se ale objevují informace, že do nich vkládají i zabité civilisty z obléhaného města. S obviněním přišla rada Mariupolu.

„Vrazi zakrývají své stopy. Ruská mobilní krematoria začala pracovat v Mariupolu. Po mediálním odhalení genocidy v Buči ruské nejvyšší velení nařídilo zničit veškeré důkazy zločinů své armády v Mariupolu,“ uvedla rada na sociální síti Telegram.

Ukrajinci se obávají, že se ruská armáda v obléhaném Mariupolu mohla dopustit ještě větších zvěrstev než v Buči. Před odchodem z tohoto města Rusové prý zmasakrovali stovky civilistů.

Některé oběti měly svázané ruce a stopy po průstřelu hlavy, uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany. Další popravení včetně dětí pak měli mít uřezané uši nebo vytrhané zuby. Podle svědků Rusové některé ženy před popravou znásilnili.

Moskva obvinění z genocidy v Buči kategoricky odmítla. Zveřejněné fotografie a videa z masakru považuje za ukrajinskou provokaci vykonanou na objednávku USA. Popírá také, že by vraždila civilisty v Mariupolu. Obklíčené přístavní město přitom čelí ruskému ostřelování už déle než 40 dnů. Podle odhadů je zničených zhruba 90 procent tamních domů.

„Rusové udělali z našeho města tábor smrti. Tato hrůzná analogie se bohužel stále více potvrzuje. Tohle už není Čečensko nebo Aleppo. Je to nová Osvětim a Majdánek,“ řekl starosta Mariupolu Vadym Bojčenko agentuře Unian.

V regionu se nadále nachází více než 100 civilistů, kterým evakuaci znemožňuje ruská armáda. Podle ukrajinských úřadů počet obětí v Mariupolu přesáhl pět tisíc. Ve městě nyní nefungují dodávky elektřiny ani tepla. Rovněž je problém s nedostatkem vody, potravin a léků.

Podle analytiků by boje ve městě v nadcházejících dnech mohly být ještě brutálnější. Rusko totiž údajně přehodnotilo svůj původní plán dobýt Kyjev a nyní hodlá většinu svých jednotek přesunout právě na východ Ukrajiny.

Tagy: