Ukrajinská Omega rozdrtila několik ruských obrněnců. Ukázala i útok sebevražedných dronů

Na Donbasu nadále zuří tvrdé boje mezi ukrajinskou a ruskou armádou. K velmi krvavým střetům dochází například u Avdijivky, která leží jen pár kilometrů severně od Doněcku. Velkými úspěchy v tomto regionu se může pyšnit speciální ukrajinská jednotka Omega, které se za uplynulý týden povedlo zdemolovat hned několik ruských obrněnců. Využila k tomu osvědčené raketomety Stugna-P a Javelin i sebevražedné drony.

Sérii úspěšných úderů u Avdijivky provedla obávaná speciální jednotka Národní gardy Ukrajiny s názvem Omega, která se za běžného režimu věnuje především protiteroristické činnosti.

„Ukrajinská jednotka Omega poblíž Avdijivky v Doněcké oblasti zničila pomocí raketometů Stugna-P a Javelin nejméně tři ruská obrněná vozidla BMP. Zveřejněné záběry také ukazují práci dronů vyzbrojených protitankovou municí HEAT. Celkově tedy Omega poškodila nejméně sedm ruských BMP,“ komentovala zveřejněné záběry stránka Ukraine Weapons Tracker. Pravost záběrů však není v průběhu války možné nezávisle ověřit.

podle ukrajinské gardy za uplynulý týden Omega zničila sedm ruských obrněných vozidel a také zlikvidovala více než padesát okupantů. „Klenotnická práce členů jednotky Omega,“ chválilo kyjevské vedení. „Nepřítel se pokouší vstoupit do Avdijivky z boku, naší armádě se ale povedlo toto strategické místo udržet,“ doplnil pak velitel speciální jednotky.

Omega, která ve strukturách Národní gardy Ukrajiny patří k té nejelitnější části armády, se pochlubila i záběry zachycujícími údery sebevražedných dronů. Bezpilotní letoun – naplněný výbušnou municí HEAT – v jednom z případů ve vysoké rychlosti narazil do nepřátelského obrněnce.

K nárazu došlo v době, kdy na střeše stroje s otevřeným poklopem seděli dva okupanti. Jeden z nich se snažil dron sestřelit pomocí pěchotní zbraně, neuspěl. Je velmi pravděpodobné, že po nárazu bezpilotního letounu došlo k výbuchu, který mohl mít fatální důsledky jak pro oba ruské vojáky, tak pro celé obrněné vozidlo.

Tagy:
válka dron Ukrajina raketomet bezpilotní letoun drony Rusko Donbas obrněné vozidlo těžká technika Omega Javelin Doněcká oblast Avdijivka Stugna-P BMP