Ukrajinské akvabely utekly před válkou. Pod vedením olympioničky teď trénují v Plzni

Ukrajinské akvabely

Ukrajinské děti snáze překonávají nutné stěhování, když se pro ně najde možnost jak pokračovat v tom, co rády dělají. Mladé akvabely například našly azyl v plzeňském bazénu na Slovanech. Juniorská reprezentace tam už tři týdny trénuje pod vedením medailistky z Olympijských her v Tokiu Xenie Sidorenko.

Jednadvacet závodnic juniorské reprezentace z Charkova, Kyjeva nebo Oděsy teď trénuje v plzeňských plaveckých areálech. Plavecký klub jim nabídl azyl a veškeré zázemí. Pobyt financuje Český svaz plaveckých sportů.

„Využívají bazén na Slovanech, zrcadlový sál, ale i bazén na Radbuze, kde je větší hloubka,“ popsal předseda Plaveckého klubu Slavia VŠ Plzeň Tomáš Kotora. Reprezentantky, které po napadení Ukrajiny utekly před válkou do Česka, s sebou mají i trenérky.

Některé vyrazily bez rodičů

„Holky si s maminkami a rodinami píší, stýská se jim a někdy si i popláčou,“ popsala atmosféru mezi děvčaty trenérka Aljona Šatalová. „Bylo to těžké rozhodnutí. Po mamince se mi moc stýská a doufám, že se brzy setkáme. Věřím tomu,“ přiznala teprve 14letá Elisa z Charkova.

Akvabely juniorské reprezentace Ukrajiny mají v areálu plaveckého klubu k dispozici také ubytování. „Potřebují trénovat ve vodě. Bez vody být nemůžou, jsou jak ryby,“ poznamenala s nadsázkou Šatalová. A děti to náležitě oceňují. „Pomáhá nám to dosáhnout větších cílů, abychom mohli ještě víc proslavit Ukrajinu,“ prohlásila 13letá Margarita.

Na jídlo chodí třikrát denně do bistra vedle plaveckého areálu. V kuchyni tady pomáhá i jedna z ukrajinských maminek. „Vaříme česko-ukrajinsky, aby to ta děvčata byla schopna jíst,“ nastínila vedoucí bistra Marcela Šnajdrová.

„Vzhledem k české kuchyni se poměrně ‚spravila‘, prý přibrala až pět kilo. Jejich trenérka nasadila tvrdou dietu a musí makat,“ doplnil předseda plaveckého klubu, podle nějž se mladé ukrajinské sportovkyně teď pilně připravují na čtvrteční vystoupení.

„Říkáme tomu 15 minut ‚synchro show‘, aby nám děvčata předvedla, co vlastně umí a jak vypadá špičkové synchronizované plavání,“ přiblížil Kotora. Ukrajinské juniorské reprezentantky budou v létě na Mistrovství Evropy kandidátkami na titul.

Tagy:
válka Tokio bazén Olympijské hry Ukrajina Plzeň Rusko Kyjev Charkov synchronizované plavání Reprezentace Plzeň 2-Slovany akvabely