Přesný úder, hlásí Ukrajinci. Sestřelili ruský vrtulník Ka-52 a zničili muniční sklady

Boj o svobodu nelze vyhrát jen částečně, vítězství ale není daleko, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při návštěvě Varšavy. Ruský prezident Vladimir Putin naopak obvinil Spojené státy, že svým chováním způsobily současný konflikt. Ukrajina koupí od Poláků další zbraně, a to včetně 150 obrněných transportérů Rosomak. Ukrajinské letectvo ve středu provedlo 17 úderů a zničilo ruský vrtulník.

Ve středu provedlo letectvo ukrajinských obranných sil 17 úderů na oblasti soustředění personálu a vojenské techniky okupantů. Uvádí to zpráva Generálního štábu Ozbrojených sil Ukrajiny, o které informuje web Ukrinform. „Naši obránci zničili ruský vrtulník Ka-52 a dva bezpilotní letouny Orlan a Supercam. Raketové a dělostřelecké jednotky zasáhly dvě kontrolní stanoviště, tři muniční sklady, tři pozice protivzdušné obrany a čtyři stanice elektronického boje nepřítele,“ uvedla armáda.

Boj o svobodu nelze vyhrát jen částečně, vítězství ale není daleko, prohlásil ve středu večer ve Varšavě ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zdůraznil, že každá vítězná bitva Ukrajinců ve válce proti ruské agresi chrání i nezávislost Polska. „Na Polsko se vždy můžete spoléhat,“ slíbil Zelenského hostitel, polský prezident Andrzej Duda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Přesná muška ukrajinských snajprů. Ruská snaha o překvapení tvrdě narazila, ukazuje video

Ruský prezident Vladimir Putin obvinil Spojené státy, že svou podporou dění na Ukrajině v roce 2014 způsobily současný konflikt mezi Kyjevem a Moskvou. Evropské unii pak Putin vyčetl, že Moskvu zatáhla do geopolitické konfrontace. Vztahy Ruska a Západu se vyhrotily na konci loňského února, kdy ruská vojska na Putinův rozkaz vpadla na Ukrajinu a zahájila tak největší pozemní konflikt v Evropě od druhé světové války.

Ukrajina koupí od polských zbrojovek 150 obrněných transportérů Rosomak, samohybné minomety Rak a protiletadlové řízené střely Piorun. Oznámil to spolupracovník polského premiéra Mateusze Morawieckého po jednání šéfa vlády s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi v Kaliningradu jednal s ruskými představiteli o bezpečnostní situaci v ukrajinské Záporožské jaderné elektrárně, kterou od loňského jara okupují ruské invazní síly. Informovala o tom stanice BBC na svém ruskojazyčném webu. Minulý týden šéf MAAE navštívil přímo atomovou elektrárnu a jednal také s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Tagy:
válka Vladimir Putin Polsko Varšava Moskva Ukrajina Evropská unie on-line USA Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Mezinárodní agentura pro atomovou energii