Ukrajinští lékaři musí splnit české podmínky. Nejsou to prodejci housek, říká Engel

Martin Engel ve vysílání CNN Prima NEWS (27.3.2022)

Dostál Engel Partie Plus

Není správné, aby se uprchlickým zdravotníkům ulehčovaly podmínky účasti v českém zdravotnictví tím, že by se zmírnily požadavky jak na jazykovou i odbornou znalost, uvedl předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel v nedělním vysílání CNN Prima NEWS. Podle experta na zdravotnické právo Ondřeje Dostála (Piráti) by však zapojení lékařů z řad ukrajinských utečenců mohlo tuzemskému zdravotnictví značně pomoci.

„Musíme si uvědomit, že momentálně v Česku pomáhá řada lékařů a sester z Ukrajiny, kterým v samostatném poskytování péče brání pouze administrativní překážky. Ty jsou do jisté míry důvodné. Ukrajinští lékaři vždy nemusí nabýt vysokoškolského vzdělání na špičkových univerzitách. Jestli si však máme vybrat mezi nedostatkem zdravotníků, nebo lékaři s částečným či nedokonalým vzděláním, budeme se muset se snížením kvality v tomto ohledu smířit,“ uvedl ve vysílání právník Ondřej Dostál.

Jeho tvrzení oponoval předseda lékařského odborového klubu Martin Engel. „Zrovna od právníka mě tento názor zaráží. Dobře víte, že výkon zdravotní profese má své právní konotace. Nerozumím tomu, že bychom měli k ukrajinským lékařům a jejich možným chybám přistupovat jinak. Nejde o prodávání housek,“ oponoval právníkovi.

Podle Dostála by však shovívavější přístup k lékařům z řad utečenců mohl Česku výrazně pomoc ve snaze zajistit dostatečnou pomoc Ukrajincům. „Musíme si uvědomit, že by o uprchlíky v jejich zemi pečovali stejní zdravotníci, kterým bychom to umožnili i tady,“ řekl a dodal, že začlenění těchto lékařů do českého i evropského systému by bylo složitější. „Nikde není psané, že bychom mohli Ukrajincům dovolit léčit jen své krajany,“ reagoval Engel.

Uprchlická krize přinese i nová zdravotní rizika. Mimo velmi rozšířenou žloutenku či tuberkulózu hrozí i vyšší riziko nákazy virem HIV. „Už před měsícem ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že jsme na všechno připraveni. To je iluze. Uprchlíci pochopitelně nemají žádné vakcinační průkazy i proto, že je tamní proočkovanost velmi malá. Tohle všechno sebou přinese negativní důsledky pro české zdravotnictví,“ vyjádřil se Engel.

Vláda však podle Dostála bude pravděpodobně moci po ukrajinských rodinách vymáhat podstoupení očkování u dětí školního věku. „Jsem přesvědčen, že v tomto případě budou platit pro uprchlíky stejná pravidla jako pro české děti,“ dodal.

Tagy:
zdravotnictví Ukrajina lékař Ondřej Dostál Martin Engel Česko Ministerstvo zdravotnictví České republiky zdravotnický pracovník