Spali jsme v krytu, hrozně jsme se báli. Ukrajinských paralympioniků se ujali Slováci

Ukrajinští paralympionici našli útočiště na Slovensku

Ukrajinští paralympionici našli útočiště na Slovensku

Z válkou zkoušené země se museli obtížně dostat například i ukrajinští paralympionici. Ve slovenské Prievidzi našli útočiště stolní tenisté i se svými rodinami. Díky dobrým lidem mohou alespoň na chvíli zapomenout na všechnu hrůzu.

Viktor, Saša a Ivan mají medaile z paralympiády i z mistrovství světa. Ruské tanky ale tohle nezajímá. Ukrajinští reprezentanti tak byli rádi, že dokázali rychle sbalit své nejbližší a odjet do bezpečí na Slovensko.

Například Saša je z Charkova. Jeho žena Taťjana a desetiletý syn Arťjom prchali z bombardovaného města pět dnů. „Hrozně jsme se báli, spali jsme čtyři dny v krytu, neustále nás bombardovali, slyšeli jsme hrozné rány, z krytu jsme téměř nevycházeli, museli jsme z Charkova pryč,“ popsala Taťjana.

„V Izjumu zůstali rodiče mé ženy, jejich dům je rozbombardovaný a už sedm dnů o nich nemáme žádné zprávy, nevíme, jestli přežili,“ sdělil Saša Yežik. Tihle ukrajinští sportovci měli obrovské štěstí, že se jich nezištně ujali majitelé sportovního areálu v Prievidzi. Mohou tak i nadále trénovat a spolu s nimi jsou v bezpečí i jejich rodiny.

„Je důležité, že je to pro zdravotně znevýhodněné lidi, všechno je tady adaptované, a to je moc těžké udělat. Moc děkujeme Sašovi Dragašovi, že to udělal a že nás sem pustil,“ líčil Viktor Didukh. „Je to automatické a samozřejmé, aby ti lidé přišli, protože jsou to děti, civilové. Jde o život, není co rozhodovat,“ řekl majitel sportovního centra Saša Dragaš.

Jak dlouho tady ukrajinští sportovci i s rodinami zůstanou, netuší. Každopádně pokračují v tréninku. V listopadu je totiž čeká mistrovství světa ve Španělsku.

Tagy: