Ukrajinští vojáci měli střílet ruské zajatce do nohou. Kyjev podezřelé video prověří

Ukrajinský voják v Charkově, 23. března

Válka na Ukrajině (28.3.2022 10:00)

Po sociálních sítích koluje video, které má ukazovat, jak ukrajinští vojáci v Charkovské oblasti střílejí ruské zajatce do kolen, uvedla stanice CNN. Ukrajinská strana přislíbila, že incident pečlivě prošetří. Rovněž se objevují zprávy, že se může jednat o podvrh.

Na videu jsou vidět údajně ruští zajatci, které ukrajinští vojáci střílí do kolen. Rusové poté leží bezmocně na zemi v kalužích krve. Incident se měl odehrát v Charkovské oblasti. Podle CNN není jasné, o jakou ukrajinskou jednotku by mělo jít.

Poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč v neděli uvedl, že podobné chování je neakceptovatelné a celá věc bude pořádně prošetřena. „Jsme evropská armáda a neznevažujeme naše zajatce. Pokud se pravost videa potvrdí, je to absolutně neakceptovatelné chování,“ řekl Arestovyč s tím, že ukrajinská strana s válečnými zajatci jedná v souladu se Ženevskými úmluvami.

Své vyšetřování zahájila i ruská strana. Jedním z vysvětlení je i možnost, že se jedná o cílený podvod, který připravili Rusové, aby zdiskreditovali ukrajinskou armádu.

Někteří uživatelé na sociálních sítích upozorňují, že se na zemi po čistém průstřelu nohou nenachází příliš moc krve. Dalším komentujícím se nepozdává fakt, že střelení zajatci nekřičí bolestí. Rozporována je i pravost uniforem údajných ukrajinských vojáků.

„Nepřítel s cílem diskreditovat ukrajinské ozbrojené síly točí a rozšiřuje inscenovaná videa, která mají ukazovat, jak se údajní ukrajinští vojáci chovají nelidsky k údajným ruským vojákům. Musíte vzít v potaz realitu informační a psychologické války a věřit pouze oficiálním zdrojům,“ řekl vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj.

Ukrajinský voják Konstantin Nemičev podle CNN odmítl, že by se ve videu s postřelenými zajatci mělo jednat o jejich vojáky. Nevyloučil ale, že video vzniklo v Charkovské oblasti.

Tagy: