Umírá nám moc mužů, stěžoval si ruský voják a přejel tankem na protest svého velitele

Kolona ruských armádních vozidel poblíž Mariupolu (23. 3. 2022).

Ukrajinský novinář Roman Cymbaljuk informoval, že jeden z ruských vojáků na Ukrajině přejel úmyslně tankem svého velitele. Podřízený si měl stěžovat, že jeho jednotka ztratila ve válce mnoho mužů. Napadeným velitelem měl být plukovník Jurij Medveděv, který se zraněními údajně skončil v nemocnici.

Cymbaljuk se dostal k videu, které měl zveřejnit čečenský vůdce Ramzan Kadyrov. Na záběrech mají poraněného Medveděva odnášet vojáci na nosítkách do nemocnice v Bělorusku. „Vydrž, jak jsi na tom? V pohodě? Mluv s námi,“ říká ve videu jeden z Kadyrových mužů.

„Jsem v pořádku. Odkud jsi?“ odvětí ruský plukovník. Na incident upozornil britský Daily Mail.

Ukrajinský novinář blíže nerozvedl, kde zjistil, že ruského důstojníka přejel tank. Cymbaljuk tvrdí, že jeden z ruských vojáků se vzbouřil kvůli tomu, že má jeho jednotka obrovské ztráty.

„Voják vyčkal na příhodný moment a přejel tankem svého velitele, plukovníka Jurije Medveděva. Zranil mu obě nohy,“ uvedl ukrajinský novinář. Cymbaljuk byl ještě v lednu údajně poslední žurnalista z Ukrajiny, který působil v Rusku. Na začátku roku ale ze země uprchl.

Ukrajinská armáda informuje o těžkých ruských ztrátách prakticky od začátku války. Podle Kyjeva zlikvidovala od začátku konfliktu nejméně 15 tisíc protivníků. Odhady NATO hovoří zhruba o 7 až 14 tisících mrtvých na ruské straně. Na ukrajinské ztráty platí přísné informační embargo.

Tagy: