Univerzita není armáda. Nerudová odmítla Pavlovu kritiku ohledně kauzy s „rychlotituly“

Armádní generál ve výslužbě Petr Pavel si v předvolební prezidentské debatě na webu Blesk.cz rýpl do ekonomky Danuše Nerudové kvůli kauze „rychlotitulů“ a plagiátů na brněnské Mendelově univerzitě. Kandidátka na prezidentku, která byla rektorkou v době, kdy k problémům na škole mělo docházet, si stojí za tím, že zásadně nepochybila. Pavlovi mimo jiné vysvětlovala, jaký je rozdíl mezi chodem univerzity a armády.

„Paní Danuše Nerudová se od začátku zřekla odpovědnosti. Když jsem byl v čele armády a došlo k nějakému problému, tak jsem cítil sdílenou odpovědnost a hlásil jsem se k té komplikaci,“ řekl Petr Pavel během prezidentské debaty na webu Blesk.cz.

Muž, který byl v minulosti náčelníkem Generálního štábu Armády ČR i šéfem vojenského výboru NATO, by u Nerudové v případě kauzy s „rychlotituly“ očekával větší sebereflexi. „Pokud bych tehdy jako náčelník necítil sdílenou odpovědnost, ztratil bych důvěryhodnost u svých podřízených, ale také u lidí, kteří armádě vyslovují důvěru,“ pokračoval Pavel se svým přirovnáním.

Nerudová nicméně během debaty znovu odmítla, že by v kauze Mendelovy univerzity jakožto její tehdejší rektorka zásadně pochybila. „Univerzita není armáda. V armádě se velí, tak to na univerzitě nefunguje,“ bránila se.

Kandidátka na prezidentku sdělila, že o případech snazšího a kratšího studia některých zahraničních studentů Provozně-ekonomické fakulty (PEF) Mendelovy univerzity se dozvěděla v lednu 2021 a upozornění na možný plagiát jedné disertační práce obdržela v březnu 2021.

Brněnskou univerzitu Nerudová vedla od února 2018 do konce ledna 2022. Podle kontroly Národního akreditačního úřadu (NAÚ) docházelo v této době na škole k porušování zákonu o vysokých školách, nařízení vlády o standardech pro akreditace ve vysokém školství i vlastních předpisů školy.

Nerudová připustila, že mohla některé záležitosti řešit rychleji: „Určitě v řízení univerzity lze nalézt chyby. Těch se dopouštíte, pokud pasivně nesedíte na židli a snažíte se věci měnit. Uskutečnilo se 176 studijních programů a v jednom z nich byl nalezen problém.“

Z vyjádření bývalé rektorky brněnské školy vyplývá, že podle ní za pochybení na PEF nese odpovědnost její děkan Pavel Žufan, který v dotčené době fakultu vedl. Děkani, kteří jsou do funkce voleni fakultním akademickým senátem, mají totiž ze zákona za fakulty odpovědnost.

Pavlova komunistická minulost

Kromě kauzy s „rychlotituly“ na Mendelově univerzitě hosté během debaty probírali i Pavlovu komunistickou minulost – obzvlášť pak jeho působení ve vojenské rozvědce s názvem Zpravodajská správa Generálního štábu (ZS GŠ).

„Pohledem člověka, který prožil většinu svého života ve svobodě, si myslím, že bychom neměli mít prezidenta, který má komunistickou minulost. Neznamená to ale, že si nevážím toho, co Petr Pavel vykonal v posledních 30 letech,“ řekla Nerudová. Kriticky se k Pavlově předlistopadové minulosti vyjádřili i senátor Pavel Fischer a předseda odborů Josef Středula.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš pozvání webu Blesk.cz odmítl, čímž si vysloužil kritiku od několika dalších uchazečů o Hrad. CNN Prima NEWS nabídne první předvolební prezidentskou superdebatu již ve středu od 20:15 hodin. Utkají se v ní Jaroslav Bašta, Karel Diviš, Pavel Fischer, Marek Hilšer, Josef Středula a Tomáš Zima – tedy kandidáti s nižšími předvolebními preferencemi.

Pavel, Nerudová a Babiš se ve vysílání CNN Prima NEWS tváří v tvář potkají o týden později, a to ve středu 11. ledna.

Tagy:
armáda školství komunismus Brno prezidentské volby studium politika Danuše Nerudová volby Petr Pavel univerzita KSČ prezidentské volby v ČR 2023 Mendelova univerzita v Brně Armáda České republiky