Nerudová ke kauze s „rychlotituly“: Je to snaha najít špínu tam, kde není. Svědomí mám čisté

Hledá se špína tam, kde není. Mám čisté svědomí, brání se prezidentská kandidátka Danuše Nerudové nařčení z vytváření „rychlotitulů“ na Mendelově univerzitě, kde několik let působila jako rektorka. Ačkoliv sama uznala, že někteří zahraniční studenti „vystudovali rychleji a s menším úsilím, než bylo obvyklé“, podle svých slov nepochybila a řešila problémy okamžitě, jak se o nich dozvěděla. Rovněž se omluvila médiím za to, že hned neodpovídala na dotazy novinářů. „Jednalo se o jednorázovou situaci,“ zdůvodnila v rozsáhlém příspěvku, proč otálela s reakcemi.

Zatímco generál Petr Pavel a expremiér Andrej Babiš (ANO) čelí otázkám na svou komunistickou minulost, Nerudová se dostala pod palbu kvůli svému působení na Mendelově univerzitě v Brně. Podle médií jako rektorka neřešila dostatečně problémy s plagiáty a pochybnosti okolo zahraničních studentů doktorského programu na Provozně-ekonomické fakultě, kterých bylo více, než kolik dovolovala akreditace i samotný vnitřní předpis univerzity.

Doktorandi měli nastoupit na studium skrze agentury, kterým ale platili pětinásobně vyšší částku, než činilo samotné školné – za zprostředkování studia si dohazovací firmy účtovaly 25 tisíc eur. Deník N rovněž upozornil, že tou dobou Nerudová navíc zastávala pozici předsedkyně Rady pro vnitřní hodnocení. Kolem kauzy bývalá rektorka přešlapovala dlouhé týdny, rozsáhlejší vyjádření zveřejnila až na úplném sklonku roku.

„Bylo k tomu řečeno již mnoho. Často s cílem vyvolat senzaci a najít špínu tam, kde není. Je mi líto, že se někteří nemohli dočkat pálení čarodějnic a začali už v prosinci,“ sdělila na úvod Nerudová. „Za své činy dokážu nést odpovědnost. A jedno vám mohu garantovat – svědomí mám čisté,“ dodala na sociálních sítích.

Odmítla, že by Mendelova univerzita prodávala „rychlotituly“. „Ne. Univerzita nikdy s žádnými tituly neobchodovala. Žádný titul také nebyl udělen bez řádné obhajoby disertační práce. Provozně-ekonomická fakulta měla smlouvu se zahraničními agenturami. Podobná spolupráce při získávání zahraničních studentů není ojedinělým jevem i na jiných univerzitách,“ brání se Nerudová nařčení.

Následně se vyjádřila k rakouským doktorandům, kteří se do studia přihlásili skrze zmíněné předražené agentury.

„Někteří z těchto studentů vystudovali rychleji a s menším úsilím, než je obvyklé. Konkrétně se jedná o jednotky z celkových osmi tisíc studentů v jediném z 231 studijních programů,“ sdělila Nerudová v příspěvku, který zveřejnila na svých webových stránkách.

Podle ní nešlo jen tak přijít na problémy týkající se zahraničních studentů. „Bylo to natolik specifické pochybení, že bylo velice těžké ho odhalit. Překladový plagiát neodhalil žádný z dostupných softwarů, pochybení u studia některých zahraničních studentů nezaznamenal ani Národní akreditační úřad, který v rámci procesu získávání takzvané institucionální akreditace prováděl na univerzitě velice důkladnou kontrolu,“ argumentuje Nerudová.

Podotkla, že na každého školitele se vztahuje limit sedmi doktorandů. U jedné ze svých studentek, která čelí podezření, že nesplnila podmínky studia, prý Nerudová nehodnotila její práce ani publikace. „Byla jsem jen školitelkou a jako školitelé jsme nevěděli, kdo ze studentů přišel přes agenturu a kdo ne,“ doplnila prezidentská kandidátka s tím, že s problematickými zprostředkovateli studia ukončila univerzita spolupráci.

Osekali ekonomickou část, hájí Nerudová „připodepsání“

Na kauzu týkající se rychlotitulů, plagiátů a doktorandů ze zahraničí se ptali novináři celý prosinec, ne vždy se jim ale dostala odpověď z volebního tábora Nerudové.

„Reaguji na otázky médií denně, někdy jde i o desítky dotazů. Vždy se snažíme odpovídat co nejrychleji, i když není jednoduché sehnat několik let staré dokumenty či interní komunikaci. V tomto případě se jednalo o jednorázovou situaci, kdy se ptalo několik médií na mnoho detailních dotazů a některá média dostala odpověď se zpožděním. To mě mrzí, protože k médiím jsem byla vždy otevřená. Omluvila jsem se za to a vím, že musíme pracovat na tom, aby se to již neopakovalo,“ sype si Nerudová popel na hlavu.

Pochybnosti se objevily také v souvislosti s její samotnou vědeckou kariérou. Někteří akademici ji osočili z toho, že nezískala řádně profesuru, případně že její práce nebyly dostatečně kvalitní a důkladně zrecenzované v prestižních vědeckých médiích. V jednom případě se navíc Nerudová připodepsala pod publikaci, které ovšem byla zcela mimo její ekonomický obor. Konkrétně šlo o článek „Microarray analysis of metallothioneins in human diseases“ z roku 2016.

„V celé své kariéře jsem pracovala jen na dvou interdisciplinárních pracích, tato byla jednou z nich. Týkala se uvolňování platiny a obecně dalších prvků z výfukových plynů, jejich ukládání a vlivu na člověka. Já jsem pracovala na ekonomické části – možném zdanění na bázi zdaňování CO2,“ napsala Nerudová na webu.

Během dlouhého recenzního řízení ale podle jejích slov postupně docházelo k osekávání ekonomické části článku, až zbyla jen ta přírodovědná. Její podpis pod publikací nicméně zůstal. „S ohledem na to, že publikovaná přírodovědná publikace je zcela mimo můj obor, nikdy jsem ji právě proto nemohla k ničemu použít,“ hájí se zájemkyně o Pražský hrad.

Nerudová ve svém příspěvku ale nevysvětlila všechny pochybnosti, kterým Mendelova univerzita čelí – od hromadně zadaných identických témat pro disertační práce po zdůvodnění, proč se již bývalý děkan Pavel Žufan více nezajímal o propastný rozdíl v ceně školného a poplatku agenturám. Ty se přitom řešily i v rakouských médiích.

Tagy: