Kauza otravy krve ve Frýdlantu: Odškodnění jednotlivých poškozených se razantně liší

Policie se znovu zabývá kauzou otravy krve devíti pacientů v nemocnici ve Frýdlantu na Liberecku (autor: Ota Bartovský/MAFRA)

Po dvou letech od hromadné otravy krve pacientů v nemocnici ve Frýdlantu na Liberecku policie stále nenašla viníka. Část z devíti poškozených se už ale dočkala odškodnění. Částky, které jim pojišťovna zastupující nemocnici zaplatila, se ovšem výrazně liší. Pacienti, kteří si nechali svůj stav posoudit soudním znalcem, dostali několikanásobně víc než ti, kteří nechali posouzení na pojišťovně.

Otec Štěpánky Hrdličkové po banální operaci ve frýdlantské nemocnici skončil na jednotce intenzivní péče, bojoval o život. Dodnes ho sužují úporné bolesti hlavy a psychické problémy, podle své dcery je to úplně jiný člověk než dřív. Pojišťovna jeho utrpení ohodnotila částkou 44 tisíc korun. „Čtyři desítky tisíc za zničenej život, to je hodně směšný,“ zlobí se Štěpánka Hrdličková.

Dvě tváře odškodnění

Absurdita částky, kterou dostal otec Štěpánky Hrdličkové, obzvlášť vynikne ve srovnání s odškodněním, které pojišťovna přiznala Karlu Šípkovi. I on se bál o svůj život, s následky otravy se dnes ale nepotýká, i když má obavy, že se mohou ještě časem projevit. Na rozdíl od otce Štěpánky Hrdličkové se ovšem nechal zastupovat právníkem a pojišťovně předložil znalecký posudek o psychické újmě.

Odškodné dostal v řádu statisíců. „Je potřeba na tu pojišťovnu tlačit, dlouhodobě vyvíjet nějaký odpor, který oni už nemůžou obejít,“ tvrdí Karel Šípek, který je s obdrženou částkou spokojený, i když část z ní spolkla provize pro vymáhací firmu, kterou se nechal zastupovat.

Právník Tomáš Beck, který za Karla Šípka a ještě jednu z devíti poškozených s pojišťovnou vyjednával, upozorňuje, že odškodnění má dvě části. „Bolestné, které se obvykle pohybuje v řádu desetitíců, a tzv. ztížení společenského uplatnění, které je obvykle ve statisících, ale může přesáhnout i milion,“ tvrdí Beck. Požadovat takovou částku ale znamená doložit nárok vlastními znaleckými posudky, a to nejen na zdravotní stav, ale i na psychiku. Pokud člověk zůstane pasivní a čeká, jak věc vyhodnotí znalci pojišťovny, obvykle dostane výrazně méně.

Důležitým faktorem, který hraje roli, je přitom i věk poškozeného. „Obvykle platí, že starší člověk dostane méně než člověk mladší, protože u seniora se ztížení společenského uplatnění objektivně prokazuje hůře než u aktivního čtyřicátníka,“ podotýká právník.

Nejdříve nešlo o trestný čin, poškození podali stížnost

Viníka otravy stále hledá policie. Ta sice už jednou vyšetřování případu z Frýdlantu odložila s tím, že se nestal žádný trestný čin, poškození pacienti ale proti tomu podali stížnost a okresní státní zastupitelství jim dalo za pravdu. Policie musela případ znovu otevřít a vyšetřování stále není u konce. „Stále probíhá prověřování, které je obtížnější vzhledem k vytížení zdravotních pracovníků a k situaci, která panuje,“ vysvětluje státní zástupce Lukáš Paldura s tím, že vyšetřování může trvat ještě několik měsíců.

Od počátku se spekuluje o tom, že zdrojem otravy krve mohlo být kontaminované balení přípravku, který se používá k uspání pacientů před operací. Vyšetřování to ale dosud jednoznačně nepotvrdilo.

Tagy: