Jukl: Darovat krev lze i během pandemie. Odběrová místa fungují i za nouzového stavu

Milan Jukl

INTERVIEW 11.11.2020

Darovat krev lze i nadále, ačkoliv Česko bojuje proti pandemii koronaviru. Český červený kříž na to upozorňuje prostřednictvím kampaně nazvané Ruce, kterou realizuje ve spolupráci se CNN Prima NEWS. Blíže ji v pořadu Interview popsal prezident Českého červeného kříže Marek Jukl.

Pravidelní dárci krve mohou k odběru i za současné situace. Odběrová místa fungují navzdory probíhající pandemii koronaviru. Prezident Českého červeného kříže říká, že lidé si pokračování dárcovství nemusí vzhledem k vyhlášenému nouzovému stavu uvědomovat. Český červený kříž navíc ve spolupráci se CNN Prima NEWS připravil mediální kampaň nazvanou Ruce.

Počet dárcovských transfuzí se nyní snížil kvůli pandemii a opatřením, která jsou spjatá s nouzovým stavem. Jukl připouští, že někteří pravidelní dárci krve se odběrovým místům vyhýbají, protože se bojí, že by se v nemocničním prostředí mohli nakazit. „Obávají se o své zdraví, ale nemusí, protože byla přijata opatření, která mají chránit nejen příjemce, ale i dárce,“ vysvětlil Jukl v pořadu Interview. Dodal, že na odběrových místech jsou dodržována nařízení a samozřejmostí je dezinfekce.

Typického dárce krve v Česku nelze přesně určit, Jukl však popsal svoji zkušenost z odběrových míst. Obvykle tam vídá především lidi, kteří pracují manuálně, než lidi z kanceláří. „Je tu stále velký potenciál u lidí, kteří by se mohli dárci stát,“ doplnil šéf české pobočky Červeného kříže.

Jukl v pořadu Interview také připomněl, že některé osoby darovat krev nemohou. Jedná se například o lidi starší šedesáti let či o osoby, které trpí zdravotními problémy.

Připomněl také poptávku po krevní plazmě od lidí, kteří prodělali nemoc COVID-19. „Každý uzdravený člověk by mohl potenciálně pomoci těm, kteří se s covidem léčí,“ řekl Jukl. Krevní plazmu po prodělání covidu však nemohou darovat ženy po porodu, neboť již mají v krvi jiné látky.

Prezident Českého červeného kříže popsal i aktuální možnosti, jak pomoci v boji proti pandemii koronaviru. Organizace se kromě distribuce dezinfekcí a ochranných pomůcek či pomoci ohroženým skupinám starají také o školení dobrovolníků. „Připravujeme až tisíc vyškolených pracovníků-dobrovolníků. Už nyní mají v nemocnicích ulevit zdravotnickému personálu,“ vysvětlil Jukl v pořadu Interview.

Rozhovor Lucie Hrdličkové s Markem Juklem si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: