Před ruskou armádou prchají i Rusové: Žili jsme na Ukrajině v míru, teď je to jako za Hitlera

Matyáš Zrno s uprchlíky (23. března 2022)

Reportér Matyáš Zrno s uprchlíky

Ukrajinci, Bělorusové i Rusové žili společně bez problémů na Ukrajině, poté však začalo bombardování, které tamní obyvatelé nepamatovali od útoku nacistů v druhé světové válce. Reportérovi CNN Prima NEWS se svěřili uprchlíci ruské národnosti, kteří utekli před ruskou armádou.

„Nacházíme se v poslední ukrajinské vesnici před frontovou linií. Ve školní jídelně vzniklo improvizované uprchlické středisko, kam přišlo několik desítek venkovanů, kteří mají za sebou opravdu těžkou noc, kdy prchali před ruským odstřelováním,“ uvedl svůj pravidelný vstup reportér CNN prima NEWS na Ukrajině Matyáš Zrno.

Tamní utečenci byli paradoxně přitom ruské národnosti. „Celá moje rodina jsou čistokrevní Rusové, vždy jsme tady žili, nikdo nám neubližoval. Bělorusové, Rusové, Ukrajinci tady žili až do 24. února v úplném klidu, když ve čtyři hodiny začalo bombardování jako za Hitlera. Útok začal přes náš okres. Z Běloruska pořád létají letadla, můžeme si podle nich řídit hodinky a když letí do Kyjeva, tak slyšíme, jak padají bomby,“ svěřila se reportérovi jedna z oslovených žen.

Ruské jednotky také podle další uprchlice obsazené vesnice drancují. „Jsme z Kyjevské oblasti velice blízko s běloruskými hranicemi a právě přes náš okres se začaly jednotky pohybovat směrem ke Kyjevu. Nejdříve to bylo mírové, ale dnes již jezdí po ulicích, berou auta, kradou a střílejí do lidí. Berou nám věci, telefony... Cokoliv, co mohou, tak nám vezmou,“ sdělila.

Momentálně utečenci doufají jen v to, že se dostanou do bezpečí. „Zatím nevíme, co s námi bude. Doufejme, že nás odvezou na nějaké území, kde bude klid a tam nás ubytují, protože nemáme žádný domov,“ sdělila další z žen.

Tagy:
Adolf Hitler Ukrajina Bělorusko CNN Prima NEWS Rusko Kyjev Matyáš Zrno Ozbrojené síly Ruské federace Druhá světová válka