Uprchlíků přibývá. Na stavění táborů není místo ani materiál, shoduje se Hřib s hejtmany

Zdeněk Hřib

360° (311)

Česko přijalo od začátku ruské invaze na Ukrajinu už přes 200 tisíc uprchlíků. Toto číslo se pravděpodobně bude v budoucnu nadále zvyšovat. Hejtmani i pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) přemýšlí o dalších alternativách vhodného přechodného ubytování. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS se však shodli, že stavění velkých uprchlických táborů není hned z mnoha důvodů možné.

Pražské asistenční centrum pro pomoc ukrajinským uprchlíkům odbavilo od začátku ruské invaze celkem přes 25 tisíc lidí. „Začali jsme ubytovávat lidi v tělocvičnách. Doufejme, že se nám podaří najít stabilnější řešení. Oslovujeme lidi a hledáme nová místa. Nespoléháme na to, že se nám někdo ozve sám,“ řekl Zdeněk Hřib ve vysílání CNN Prima NEWS.

Upozornil, že stavět větší uprchlické tábory není možné, a to z několika důvodů: „Nevím, kde by se to stavělo, ani z čeho. Ty tábory nikde na světě nefungují moc dobře. Nemáme rezervní zásoby stanů či lehátek. Proto využíváme tělocvičny, jsou tam aspoň žíněnky, když ne lehátka, je tam teplo i přístup k hygieně,“ vysvětlil.

Vedení pražského magistrátu se chce domluvit s hotely. Nabízí jim vládou stanovených 180 korun za noc za dospělého a 100 korun za dítě. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) ve středu řekl, že kabinet se domluvil u příspěvku na  dítě do deseti let na výši 90 Kč. Hřib už potvrdil, že město bude chtít s ohledem na ceny ubytování jednat o vyšších úhradách. Prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek totiž sdělil, že asociace nabízí městu 1700 míst, ale za cenu 500 korun na noc.

Problém s kapacitami má například i Středočeský kraj nebo některé regiony na Moravě. „Snažíme se vytipovat co nejvíce prostorů, jako je právě tělocvična. Aby tam byla sprcha, teplo a tak dále. Stavět teď něco v zimě je problematické. Neumím si představit, že budeme stavět 20tisícové stanové centrum na jihu Moravy,“ uvedl jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Podle něj situaci prospěje, když se po nějakém čase alespoň část uprchlíků vydá dál na západ do jiných evropských zemí. Od vlády Grolich očekává, že bude dostatečně finančně motivovat Čechy, kteří se rozhodnou ubytovat uprchlíky ve svých obydlích.

V Moravskoslezském kraji to s kapacitami zatím není vyloženě kritické. „Máme štěstí, že u nás to není tak dramatické. Ti uprchlíci často jezdí za svými příbuznými do Prahy či Středočeského kraje. Celé Česko ale čeká další příliv, možná až půl milionu uprchlíků. Asi budeme brzy řešit podobné problémy jako Praha,“ připustil tamní hejtman a poslanec Ivo Vondrák (ANO).

Všichni tři hosté se v pořadu shodli, že je třeba utečencům co nejvíce pomoci. Grolich rovněž uvedl, že se v případě ukrajinských uprchlíků v drtivé většině jedná o slušné lidi, kteří maximálně spolupracují a s nimiž nejsou sebemenší problémy.

Tagy: