USA posílají na Ukrajinu Duchy Fénixe. O dronech se příliš neví, i to málo ale budí respekt

Americký voják odpaluje dron Switchblade, kterému se také přezdívá kamikaze dron

Zbraň, která může představovat zlom pro Ukrajinskou armádu

Na Ukrajinu proudí další a další dodávky zbraní. V těchto dnech se ale ukrajinští vojáci mohou těšit na opravdovou specialitu. USA jim totiž poslaly své nové drony Phoenix Ghost. Jejich vlastnosti zůstávaly veřejnosti utajeny, takže se o nich ví jen velmi málo. Podle odborníků by ale měly být ještě účinnější než obávané kamikaze drony.

Dodávky dronů Pheonix Ghost na Ukrajinu jsou zřejmě ve světle aktuálního dění na východě Ukrajiny bojem s časem. Web Daily Mail s odkazem na nejmenovaného představitele Pentagonu informuje, že dodávky bezpilotních letounů odletí z USA už během soboty. Jako „překvapivé“ hodnotí oznámení ministerstva obrany web Popular Science, podle kterého v den zveřejnění informace o dodávkách dronů na Ukrajinu neměla společnost AEVEX, která bezpilotní letouny vyrábí, k dispozici žádnou tiskovou zprávu a o dronu neposkytla ani žádné další informace.

O novém dronu se toho příliš neví, nějaké informace ale přeci jen existují. Specializovaný web na obrannou technologii Breaking Defence například uvádí, že Phoenix Ghost je podobný dronu Switchblade, který už Ukrajinci ve své výbavě mají. „Byl vyvinut na základě požadavků podobným těm, které nyní Ukrajinci mají na Donbase,“ uvedl mluvčí Pentagonu John Kirby.

Ministerstvo obrany také uvedlo, že se jedná o letoun na jedno použití, který „dodá a udeří“. Na tomto principu fungují už zmíněné Switchblady, kterým se pro jejich vlastnosti přezdívá kamikaze drony. Podle Kirbyho patří „Duch Fénixe“ do stejné kategorie, liší se ale rozsahem schopností. Do podrobností mluvčí nicméně zacházet nechtěl.

I těchto několik informací ale dělá z nových dronů obávanou zbraň. Podle slov Kirbyho se dá usuzovat, že Phoenix Ghost nabízí stejnou flexibilitu jako Switchblade. Ten se odpaluje z přenosných zařízení a poté je dálkově naváděn k zasažení cíle. Obrovskou výhodou je, že dron vybavený účinnou výbušninou může i prudce zatáčet. Americký brigádní generál Steve Anderson označil Switchblady za „likvidátory tanků“. A právě to budou Ukrajinci na Donbase zcela jistě potřebovat. Součástí očekávané mohutné ruské ofenzivy totiž bezpochyby budou i početné tankové divize.

Delší dolet a ničivější účinnost

I účinné drony Switchblade však mají vlastnosti, které by se určitě daly ještě vylepšit. Pokud se tedy Phoenix Ghost liší rozsahem schopností, mohl by mít například delší dolet nebo byl schopný nést větší objem výbušniny, spekuluje Popular Science. Web dále zmiňuje, že společnost AEVEX vyrábí také specializované přístroje na zpracování obrazu pro lepší mapování okolního terénu. A právě tím by mohly být vybaveny kamery „Fénixů“. Lepší navigace by pak zpřesnila útoky například na obrněná vozidla, u kterých je většinou třeba přesně zacílit na jejich vršek.

„To a schopnost většího doletu, než mají Switchblady, může z dronů Phoenix Ghost učinit užitečnou zbraň v protiútočných úderech, které nyní ukrajinská armáda podniká,“ píše Popular Science. Ukrajince teď podle webu čeká zcela jiný boj, při kterém ztratí řadu výhod, které mohli praktikovat během první fáze války, jako například blokování tankových kolon a jejich následné ničení. Teď je totiž čeká nepřítel v opevněných pozicích a právě k jejich překonání by Phoenix Ghost mohl výborně posloužit.

Mnoho odborníků označuje nadcházející bitvu o Donbas za klíčový boj celé války. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na sobotu uvedl, že cílem ruských vojenských útoků na Donbase je oblast zcela zničit a vylidnit. Podle něj hrozí, že oblast skončí jako těžce obléhaný Mariupol.

„Neustálé brutální bombardování, neustálé ruské útoky na infrastrukturu i obydlené oblasti ukazují, že Rusko chce tuto oblast zcela vylidnit,“ uvedl Zelenskyj. Za brutální označil i situaci v Charkově, kde se podle něj podařilo ukrajinské armádě dosáhnout „významných taktických úspěchů“, aniž by je dále upřesnil.

Tagy:
válka armáda vojáci dron Ukrajina USA John Francis Kirby Switchblade Phoenix Ghost