USA pošlou Ukrajině další zbraně. Jsou šité na míru útoku, který se chystá, říká Biden

Protitankový granát Panzerfaust-3 (PzF-3)

Válka na Ukrajině (13. 4. 2022)

Spojené státy poskytnou Ukrajině další vojenskou pomoc v hodnotě 800 milionů dolarů (18 miliard korun), součástí nové dodávky budou i dělostřelecké systémy s municí, obrněné transportéry či helikoptéry, oznámil ve středu prezident USA Joe Biden. Nová pomoc je podle něj určena také k obraně před očekávanou novou ruskou ofenzivou na východě Ukrajiny. O dodávkách materiálu Biden telefonicky hovořil se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským.

„Součástí tohoto nového balíku pomoci budou vysoce účinné zbraňové systémy, které jsme již dříve (Ukrajině) poskytli, a také nová zařízení šitá na míru širšímu útoku, který podle našich očekávání Rusko podnikne na východě Ukrajiny,“ řekl Biden.

USA podle něj chtějí nadále spolupracovat se spojenci na dalších podobných dodávkách do budoucna. „Stabilní přísun zbraní, který poskytují Spojené státy a jejich spojenci Ukrajině, hraje zásadní roli při udržování boje proti ruské invazi,“ řekl americký prezident. „Pomohl zajistit to, že (ruský prezident Vladimir) Putin neuspěl ve svém původním vojenském cíli podrobit si a ovládnout Ukrajinu. Nyní nesmíme polevit,“ dodal.

Mluvčí Pentagonu John Kirby později řekl, že ukrajinští vojáci budou potřebovat k zacházení s některým z nově poskytovaného vybavení zvláštní výcvik. Jedná se podle něj především o houfnice a o protidělostřelecký radar.

Kirby rovněž poznamenal, že se Pentagon snažil minulý týden spojit s ruským ministrem obrany Sergejem Šojguem, Rusové ale podle něj neměli zájem jednat.

Biden: Hodnotili jsme ruské válečné zločiny

Biden nový balík oznámil krátce po telefonátu se Zelenským, s nímž je v posledních měsících v pravidelném kontaktu. „Hodnotili jsme ruské válečné zločiny. Projednali dodatečný balíček obrany a možnou makrofinanční podporu. Dohodli jsme se na posílení sankcí,“ napsal k telefonátu ukrajinský prezident.

Zelenskyj také na Twitteru zopakoval žádost o „těžké zbraně“ a volal po dodání dělostřeleckých kanónů, tanků i stíhaček.

Další společné financování zbraní a vojenského vybavení pro Ukrajinu čelící ruské agresi schválily země Evropské unie. Z evropského obranného fondu poskytnou 500 milionů eur (12,3 miliardy korun) určených na zaplacení dodávek protitankových zbraní nebo protivzdušných systémů, ale také ochranného vybavení pro ukrajinské vojáky či paliva pro jejich stroje. Celkově tak od začátku ruské invaze EU uvolnila na zbraně a vojenský materiál pro Kyjev už 1,5 miliardy eur.

Biden v úterý použil v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajině poprvé termín genocida, což Zelenskyj následně ocenil s tím, že je důležité věci „označovat pravými jmény“. Kreml slova šéfa Bílého domu kategoricky odmítl.

Tagy: