Bartoš o americké základně: Tři rozhovory a pak už si kauza žila svým životem

Ivan Bartoš

360° (412)

Debata o výstavbě americké základny v tuzemsku vznikla na základě třech po sobě jdoucích rozhovorů. Pak už si kauza žila vlastním životem, komentoval úvahy o základně sil NATO v Česku vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti). Snažil se tak částečně hájit svou vládní kolegyni Janu Černochovou (ODS). Výroky ministryně obrany naopak ostře zkritizovala bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Podle ní na plánovaném setkání v USA nelze řešit, co se jí zamane.

„Když je někde základna NATO, ještě neznamená, že tam jsou američtí vojáci. Česká republika je spíš tranzitním místem, kde se shromažďuje materiál. Kauza vznikla na základě konsekvence tří po sobě jdoucích rozhovorů a pak už si to žilo vlastním životem,“ řekl v pořadu 360° předseda Pirátů Bartoš.

Komentoval tak debatu ohledně možného vzniku vojenské základny NATO v tuzemsku. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) totiž v rozhovoru pro Deník N prohlásila, že na její návštěvě ve Spojených státech bude jednat i o možné americké přítomnosti v České republice.

Téma rozštěpilo společnost

„V rámci této bilaterální schůzky chci otevřít i toto téma,“ řekla doslova. Premiér Petr Fiala (ODS) však později upřesnil, že Černochová bude v USA dojednávat obrannou smlouvu, ne konkrétní základnu.

Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Schillerová ve vysílání CNN Prima NEWS však tyto možné úvahy zkritizovala. „Paní Černochová tady vypustí gina z lahve. Ukázalo se, že lidé, kteří jednoznačně podporují vládu v pomoci pro Ukrajinu, byli najednou vymezeni. Rozštěpilo to společnost. I kdyby to mělo přijít, nesmí se to komunikovat tímto stylem,“ reagovala na slova Černochové.

Podle Bartoše je ale téma aktuální a debata podle něj vznikla nešťastnou náhodou. „Téma základny zmínil na kongresu poslanec ODS Alexandr Vondra. Následně paní Černochová řekla, že se to může otevřít. Nečetl jsem, že by USA zatím něco takového zamýšlely. Pak na to byl tázán ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) v Partii a mně už začali psát lidé z Přerova,“ hájil kabinet Bartoš.

Bývalá ministryně ale namítala, že takové téma ani hypoteticky ve Spojených státech nelze otevřít. „Schůzka, která bude po Velikonocích, už dávno prošla protokoly, vyměňují si témata… To není jako u piva v restauraci. Nemůže to tam otevřít,“ sdělila. Bartoš však oponoval, že při jednání lze otevřít i jiné téma než jen ta avizovaná.

Tagy: