Útok v Sydney: Policistka, která zastřelila útočníka s nožem, je podle premiéra hrdinkou

Australská policistka Amy Scottová zachránila během sobotního řádění útočníka v nákupním centru ve městě Sydney několik životů. Sama se postavila muži, který ubodal šest lidí, a zastřelila ho. Premiér země Anthony Albanese ji označil za hrdinku, uvedl zpravodajský web Sky News.

Amy Scottová se postavila útočníkovi, který běhal po nákupním centru Westfield Bondi Junction v Sydney a bodal do lidí. Policistka pachatele pronásledovala a nakonec se s ním v pátém patře komplexu utkala tváří v tvář, sdělil web Sky News.

ČTĚTE TAKÉ: Další masakr v Sydney: Útočník vtrhl do kostela, pobodal kněze i několik věřících

Inspektorka kontrolovala v nedalekých hotelech licence opravňující k prodeji alkoholu, když obdržela zprávu o útoku. Byla prvním policistou na místě. Svědci vypověděli, že nejdřív na útočníka křičela, ať odloží zbraň. Když se na ni vrhl s nožem v ruce, vystřelila. „Nepochybovali jsme o tom, že kdyby ho nezastřelila, pokračoval by dál. Byl v ráži,“ popsal jeden ze svědků.

Scottová se následně pokoušela o resuscitaci čtyřicetiletého muže, ten však přes její snahu zemřel. Starostka Waverley (předměstí Sydney) Paula Masselosová policistku za její jednání pochválila. „Začala okamžitě s resuscitací. To dokazuje její obětavost a neuvěřitelně hrdinské chování,“ řekla.

Celou událost komentovala také policie. „Muž vešel do centra a zaútočil na přibližně devět lidí,“ popsal události asistent policejního komisaře Anthony Cooke. Policie se, jak informoval zpravodaj BBC, dostala na místo velmi rychle. Konkrétně šlo o inspektorku Scottovou, která útočníka pronásledovala rychlým krokem. Ten se k ní následně otočil čelem a napřáhl nůž. Scottová v tu chvíli vystřelila ze zbraně a usmrtila ho.

Rodina zastřeleného uvedla, že inspektorce Scottové nic nevyčítá. „Pouze dělala svou práci, aby chránila ostatní. Zároveň doufáme, že to zvládá dobře,“ dodala. Zastřelený útočník Joel Cauchi trpěl podle svých blízkých od mládí duševními obtížemi. Jeho činy považuje rodina podle svého vyjádření za strašné a stále se snaží pochopit, jak k nim došlo.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Brutální útok v obchodní centru v Sydney

Tagy:
Austrálie útok Sydney obchodní centrum pobodání kuchyňský nůž