Útulky pro zvířata řeší existenční problémy. Drtí je vysoké ceny energií i úbytek dárců

Kvůli zdražování se dostávají do problémů i útulky pro opuštěná zvířata. Ty za energie nyní platí často dvojnásobné zálohy oproti období před krizí. Rostou ale i náklady na krmení, benzin nebo veterinární péči. Závislé jsou často hlavně na příspěvcích dárců a těch ubývá a šetřit už prý není kde. Proto hrozí, že některé budou muset zavřít.

Jedním z útulků, který se na momentální situaci snaží upozornit a získat nové dárce, je Anidef Žim na Teplicku se na celou situaci rozhodl upozornit videem. Během posledních měsíců totiž téměř vše, co potřebují pro to, aby mohl pomáhat opuštěným zvířatům, několikanásobně podražilo.

Jen za veterinární služby tu dají například měsíčně bezmála 300 tisíc korun. Ještě minulý rok to bylo přitom podstatně méně. „Náklady stouply v průměru asi tak 20–30 procent,“ uvedl pro CNN Prima NEWS zaměstnankyně útulku Anna Zahradníčková.

U energií je to kolikrát více než 100procentní nárůst. A podobně jsou na tom i ostatní útulky. „Elektřinu nám zdražili jednou tolik. Platíme teda přes 8,5 tisíce korun ze 3,5 tisíce korun,“ popsala zase majitelka psího domova Řevnice Miluše Maskulanisová.

Jenže příjmy současně s rostoucími výdaji bohužel nestoupají a útulky se tak pomalu ale jistě dostávají do problémů. Z velké části jsou závislé na tom, co dostanou od dobrovolných dárců. Těch ale také s krizí ubývá. „Dostávali jsme třeba krmení. Dneska nevíme, či ty firmy vlastně fungují,“ upřesnila Maskulanisová.

Útulky přiznávají, že šetřit už není kde. „Jedeme na úsporný režim vlastně furt,“ přiznává Zahradníčková. „Museli bychom šetřit na těch zvířatech a to nejde,“ doplnila Maskulanisová. Pokud se útulkům nepodaří sehnat potřebné peníze na provoz, může se stát, že budou muset omezit příjem zvířat. Do toho se ale nikomu nechce, a tak peníze a dary shání, jak se dá.

Tagy: