Uvidíme se v nebi. 9letá Ukrajinka napsala emotivní vzkaz matce. Ta zemřela v Borodjance

9letá ukrajinská dívka napsala emotivní dopis své matce. Ta nakonec zemřela v Borodjance

Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko na sociálních sítích zveřejnil emotivní vzkaz, který napsala ukrajinská dívka své matce poté, co rodinu rozdělila válka. Dcera v dopise mimo jiné zmiňuje, že se s matkou, která nakonec zemřela v Borodjance, setká v nebi.

„Maminko, jsi ta nejlepší maminka na celém světě. Děkuji za nejlepších devět let mého života. Nikdy na tebe nezapomenu. Přeji ti, aby ses dostala do nebe a byla tam šťastná. Udělám, co bude v mých silách, abych byla dobrým člověkem a dostala se také do nebe. Uvidíme se tam! Posílám pusu, Galia,“ stojí mimo jiné v dopisu.

Podle poradce ukrajinského ministra vnitra Antona Geraščenka vzkaz napsala devítiletá dívka své matce poté, co rodinu rozdělila ruská invaze na Ukrajinu. Matka nakonec zemřela v Borodjance. Obyvatelé tohoto městečka zažili několik týdnů trvající teror, který páchala ruská armáda. Ruští vojáci se na začátku dubna z Borodjanky – podobně jako z ostatních měst Kyjevské oblasti – definitivně stáhli.

Ještě před tím však předměstí Kyjeva zdemolovali. Ukrajince proto po znovudobytí některých měst čekal velký šok. Podle očitých svědků je situace v Borodjance podobně zoufalá jako v Buči, kde Rusové popravili stovky civilistů.

Na sociálních sítích se šíří záběry, které ukazují rozsah škod v městečku. To mělo před začátkem ruské invaze zhruba 13 500 obyvatel. Nyní je Borodjanka z velké části vybombardovaná. V ulicích je složité nalézt budovu, která by nebyla zničená. Domy, které ještě zčásti stojí, budou muset být ve většině případů strženy kvůli porušené statice.

„Okupanti Borodjanku prakticky vymazali z povrchu zemského,“ uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Ukrajinci nyní v sutinách hledají mrtvá těla civilistů. Podle odhadů jich budou stovky.

Tagy:
válka dítě dívka matka Ukrajina dopis vzkaz Rusko Kyjev Ozbrojené síly Ruské federace Borodjanka Dmytro Ivanovyč Kuleba Kyjevská oblast ruská invaze na Ukrajinu Anton Geraščenko