Už moc dlouho nevydržíme, naši vojáci doslova hnijí. Velitel popsal situaci v Mariupolu

Pohled na škody během probíhajících konfliktů ve městě Mariupol pod kontrolou ruské armády a proruských separatistů

Velitel pluku Azov žádá o evakuaci

Vojáci v Mariupolu vydrží vzdorovat ruským útokům v řádu několika dnů, možná jen hodin, varoval ukrajinský armádní činitel Serhij Volyna. Ruské ministerstvo obrany dalo obráncům nové ultimátum a vyzvalo je, aby složili do středečního odpoledne zbraně. To ale neudělali, uvedla brzy odpoledne agentura Reuters. Poslední mariupolský odpor se odehrává v ocelárnách Azovstal. Podle poradce tamního starosty zvěrstva ruské armády ve východoukrajinském přístavním městě přesahují všechny meze.

Velitel ukrajinské 36. brigády námořní pěchoty Serhij Volyna vyzval světové lídry, aby zorganizovali evakuaci z rozsáhlých mariupolských oceláren Azovstal, kde se podle Kyjeva ukrývají i stovky civilistů. Ocelárny jsou poslední baštou ukrajinského odporu ve městě a čelí intenzivnímu ruskému bombardování.

„Tohle by mohla být naše poslední výzva. Zbývá nám pravděpodobně několik dní, možná jen hodin. Nepřítel je co do počtu desetkrát silnější než my, má převahu ve vzduchu, na zemi, i pokud jde o dělostřelectvo, vybavení a tanky. Obracíme se na světové lídry a prosíme je, aby nám pomohli a přepravili nás na území třetí země,“ řekl ve videoprohlášení Volyna. Dodal, že město je kompletně zničeno.

Podle Volyny se v ocelárnách nachází asi 500 zraněných vojáků. „Doslova hnijí,“ řekl velitel americké stanici CNN v telefonickém rozhovoru. Volyna připomněl, že na místě jsou i civilisté, kteří trpí zejména kvůli explozím v bezprostřední blízkosti. Počet vojáků v ocelárnách odmítl stanici upřesnit.

Podle poradce starosty Mariupolu Petra Andrjušenka se v Mariupolu stále nachází až 130 tisíc civilistů, v ostřelovaných ocelárnách jich je kolem dvou tisíc. „Neustále probíhá bombardování a pouliční boje. Civilisté nemají kam uprchnout. Rusové jim často dávají bílé pásky a využívají je jako živé štíty. Situace je velmi špatná,“ řekl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Ruská zvěrstva v Mariupolu podle Andrjušenka svým rozsahem překonávají vyvražďování ve městech Kyjevské oblasti před odchodem ruské armády.

Ruské ministerstvo obrany ve středu znovu vyzvalo obránce města, aby do 14 hodin moskevského času (13 hodin středoevropského) složili zbraně. Ruský generál Michail Mizincev v úterý sdělil, že vojákům, kteří se vzdají, Rusko garantuje plnou bezpečnost.

Podle Reuters proruští separatisté, kteří se podílejí na ruském obléhání a dobývání města, krátce před středeční 13:00 SELČ uvedli, že se vzdalo pouze pět lidí. Ukrajinští obránci Mariupolu už dříve slíbili, že nikdy nekapitulují a podle generálního štábu ukrajinské armády boje v hutním závodě pokračují.

Tagy:
válka vojáci voják Ukrajina velitel Rusko Kyjev Mariupol Ozbrojené síly Ruské federace Azov Azovstal Serhij Volynskyj Petro Andrjušenko