V Českém Švýcarsku doutnají ohniska v nepřístupném terénu. Hasicí letadla se vrací domů

Požár v Českém Švýcarsku

V Národním parku České Švýcarsko se v neděli nikde po celý den neobjevil otevřený oheň. Stále ale existují doutnající ohniska v nepřístupném terénu, uvedl mluvčí hasičů Martin Kavka. Hasiči by mohli kompletně zlikvidovat požár do konce příštího týdne. Sektory na jihu od řeky Kamenice, případně i soutěsky by mohli předat správě národního parku pravděpodobně v průběhu týdne, zřejmě dříve než v pátek. Hasicí letouny Canadair z Itálie se v pondělí brzy ráno vrací domů.

Během neděle hasiči vytvořili obranný průsek mezi Mezní Loukou a hranicí s Německem, který má jednak zabránit případnému šíření ohně, ale také bude sloužit k vedení vody nebo dopravě hasičů k ohniskům.

Hasiči také kontrolovali stav soutěsek pro předání národnímu parku. Samotné předání uhašených sektorů podle Kavky neznamená, že do nich bude moci hned veřejnost. „Například v soutěskách jsou popadané stromy a jsou částečně požárem poškozené,“ uvedl. Přesnější termín předávání by mohli hasiči oznámit v pondělí, stejně jako předběžný harmonogram snižování jejich počtu nasazeného v národním parku. Do Hřenska a Mezné se lidé budou moci vrátit zřejmě až po ukončení zásahu.

Hasiči se nyní soustředí na likvidaci skrytých ohnisek v oblasti v západní části skal nad Hřenskem, pod Pravčickou bránou a u vrchů Větrovec a Bouřňák. Budují také trvalé zdroje vody pro kritické oblasti, například u Pravčické brány. Právě skály v západní části nad Hřenskem jsou nyní nejkritičtějším místem kvůli doutnajícím ohniskům v puklinách, které rozfoukává vítr proudící z Labského kaňonu.

Letadla Canadair v neděli dopoledne hasila Bouřňák a Větrovec, odpoledne pak Křídelní stěnu. Byl to jejich poslední zásah v Českém Švýcarsku. „V pondělí brzy ráno odletí. Italská strana si je vyžádala zpět,“ sdělil Kavka bez dalších podrobností. Dodal, že speciály žádná nová technika nahrazovat nebude. V tuto chvíli si hasiči vystačí s vrtulníky.

Čtyři vrtulníky byly v neděli nasazené na Křídelní stěnu a východní část od Pravčické brány. Létali ve vláčku za sebou, což se v posledních dnech osvědčilo. Odpoledne se naopak přesunuly nad Bouřňák a Větrovec, protože jsou schopné lépe zacílit na zmenšující se ohniska.

U požáru hasiči zasahují od 24. července. V Hřensku a okolí stále zůstává okolo tisíce hasičů, z toho je 450 dobrovolných, 430 profesionálních a zbytek tvoří podpůrný personál. Zhruba 700 hasičů je z jiných krajů a 300 z místních sborů v Ústeckém kraji. Požár zasáhl asi 1 060 hektarů, teď hasiči likvidují menší ohniska na několika místech národního parku, plocha činí méně než 390 hektarů.

Tagy:
národní park požár Ústecký kraj Pravčická brána Martin Kavka Hřensko Národní park České Švýcarsko soutěska Kamenice (přítok Nežárky) Bouřňák