V Česku chybí až 200 tisíc dárců krve. Projekt vězeňské služby to chce změnit

Hromadné darování krve VS

Desítky zaměstnanců Vězeňské služby darují krev

Celkem 22 litrů krve darovali zaměstnanci vězeňské služby 4. listopadu v ostravské fakultní nemocnici. Akce se zúčastnilo čtyřicet lidí z věznic z Ostravy, Opavy, Heřmanic a Karviné. Nešlo přitom o jednorázový počin, postupně by měli darovat krev pracovníci 33 věznic po celé republice. Vězeňská služba tím chce pomoci řešit nedostatek krve v nemocnicích po celé republice.

Odběr krve v Ostravě je součástí projektu vězeňské služby, který začal letos v říjnu v Praze a který si klade za cíl přilákat prvodárce. Proto se do něj kromě pravidelných dárců se zapojili i ti, kteří přišli darovat krev poprvé.

Vězeňská služba chce upozornit veřejnost také na to, že je v nemocnicích nedostatek krve. Aktuálně totiž v České republice chybí až 200 tisíc dárců krve. „Chceme pomoci právě v této oblasti a jsem přesvědčen, že naše podpora pomůže k záchraně zdraví i životů lidí, kteří budou potřebovat krev,“ řekl generální ředitel Vězeňské služby České republiky Petr Dohnal.

Akce potrvají až do prosince

V průběhu listopadu a prosince by se pak do akce mělo zapojit 33 věznice. Celkem se do projektu přihlásilo téměř 400 zaměstnanců. „Jsme bezpečnostní sbor, ve kterém pracuje mnoho zdravých a fyzicky zdatných lidí. Proto jsme se rozhodli, ke společnému darování krve,“ uvedl ředitel Dohnal.

Hromadné darování krve s vězeňskou službou bude pokračovat i během listopadu a prosince. Akce proběhne také v Plzni, Hradci Králové, Liberci či Brně.

Tagy: