V Česku chybí tisíce profesionálních řidičů. Kraje si je proto mezi sebou „půjčují“

V Česku chybí tisíce profesionálních řidičů

Chybí tisíce profesionálních řidičů

Problém s nedostatkem profesionálních řidičů v Česku se stále prohlubuje. Aktuálně jich chybí na pětadvacet tisíc. Nedostatek šoférů samozřejmě pociťují i provozovatelé městské hromadné dopravy, a tím pádem i cestující.

Na Orlickoústecku se s problémy kvůli nedostatku řidičů potýkají od poloviny června. Desítky cestujících marně čekaly na své spoje. V některé dny nevyjelo i 200 autobusů. Teď je tu situace lepší, ale kraj musel snížit počet spojů. Řidiči chybí i pardubickému dopravnímu podniku, který kvůli tomu zrušil například linku 20.

Dopravní podniky to řeší různě. V Hradci Králové zavedli prázdninový jízdní řád už v červnu. V Brně zase pomáhá doplnit stavy sedm šoférů z dalekých severních Čech. Brněnskému dopravnímu podniku dlouhodobě chybí padesátka řidičů, z toho pětadvacet „šalinářů“. Posily z Mostu tak uvítal. V Brně stráví čtyři měsíce.

„Mezi Mostem a Litvínovem probíhá výluka, ta výluka bude trvat čtyři měsíce, takže oni by neměli co dělat, vlastně nemají kde jezdit,“ upřesnila pro CNN Prima NEWS mluvčí brněnského dopravního podniku Barbora Doležalová.

Podle dopravců je málo nových řidičů i proto, že s koncem povinné vojenské služby zmizela mladým lidem možnost snadno si pořídit řidičský průkaz C a D. „Dvacet procent řidičů, kteří jezdí, jsou v důchodovém věku a třicet procent jsou již v předdůchodovém věku, takže tady hrozí velký výpadek,“ upřesnila předsedkyně představenstva ICOM Transport Kateřina Kratochvílová. Už teď dopravci významně spoléhají na řidiče ze zahraničí.

Tagy:
Brno řidiči MHD nedostatek Most Česko okres Ústí nad Orlicí Dopravní podnik města Brna ICOM transport