České trhy jsou zavřené, ty v Polsku jedou dál. Na svařák k sousedům jezdí i Češi

Trhy v Polsku jedou dál

Zatímco čeští trhovci kvůli covidu a zákazu vánočních trhů trpí, v sousedním Polsku si mnou ruce. Tamní vláda je povolila, a tak tam k domácím zákazníkům přibylo i mnoho Čechů.

Je ráno, polské město Těšín se probouzí do dalšího adventního dne. Na náměstí otvírají první stánky s všudypřítomnými soby a Mikuláši a u nich už se rojí první zákazníci ze sousedního Česka.

„Jsme z Třince. Jsme očkovaní a máme to kousek, tak jsme se přijeli podívat. Mrzí nás, že to tady mají tak hezké a my trhy nemáme. Určitě si něco koupíme. Vytáhla jsem maminku, ať se trochu pokochá vánoční atmosférou,“ líčí jedna z návštěvnic.

Podle prodejců je polovina zákazníků z Česka

A prodejci je samozřejmě vítají. „Jsme vděční, máme radost z každého hosta. Doufáme, že si to tady dobře prohlédli a že o tom poví svým známým. Je tu hodně Čechů a opravdu nás to těší. Atmosféra je skvělá, každý víkend je tady koncert,“ popisují trhovci.

K večeru se náměstí v polském Těšíně mění k nepoznání. Je plné lidí a podle prodejců jde téměř z poloviny o Čechy. Ti pak na sociálních sítích sdílejí videa zavřených stánků v Českém Těšíně a záběry čilého ruchu na ani ne kilometr vzdáleném náměstí za hranicemi, v Cieszyně.

„Na jednu stranu mi to je líto, protože svátky jsou jednou za rok. Na druhou stranu zdraví máme jenom jedno,“ říká nakupující v Polsku. Lidé se však přece jen těžko smiřují s tím, že vánoční atmosféru poznamenaly obavy z nákazy.

Tagy: