V Česku se v prodeji objevily nebezpečné padělky e-cigaret. Obsahují příliš mnoho nikotinu

V Česku se objevily nebezpečné e-cigarety.

Nebezpečná e-cigareta

Na český trh se dostaly padělky e-cigaret, které obsahují až desetkrát více nikotinu, než je bezpečná dávka. Místo dvou mililitrů tekutiny s nikotinem je v některých až dvacet. Podle lékařů je to pro zdraví velmi nebezpečné. V oběhu byly několik měsíců, můžete je mít i doma.

Jednorázové e-cigarety s 25 tisíci potahy za skvělou cenu. Pro porovnání – klasické mají jen kolem 700. Na trhu se objevily padělané výrobky z Polska, USA a Číny. Všechny ale byly vzhledem k jejich škodlivosti staženy z prodeje. Bezpečná dávka tekutiny s nikotinem jsou totiž dva mililitry, nicméně padělky obsahovaly až desetinásobek. Varovala před nimi i Evropská komise.

ČTĚTE TAKÉ: Regulace e-cigaret? Děti nijak neochrání, míní Michailidu. Represe prý dopadne na dospělé

„Myslíme si, že to je individuální dovoz,“ řekl pro CNN Prima NEWS prezident Komory elektronického vapování Robert Hrdlička. „Tím, že výrobky nabízí více nových výrobců, jsou případy častější,“ popsala Hygienická stanice hlavního města Prahy. A takové e-cigarety se k nám dostávají opakovaně. Hygienici ze Zlínského kraje před nimi varovali i letos v březnu.

Nejčastějšími příznaky otravy nikotinem jsou zvracení, nevolnost nebo kolaps. „Může vzniknout i závislost. Často se setkáváme s tím, že pacienti ani neví, kolik nikotinu do sebe dostávají,“ popsala vedoucí Centra pro závislé na tabáku při 1. lékařské fakultě UK a VFN v Praze Eva Králíková. „Potom to má dlouhodobé účinky jak na plíce, tak na kardiosystém. Zásadní problém elektronických cigaret je to, že nejde jen o to, co kouřím, ale i kde jsem to koupil,“ doplnil praktický lékař Cyril Mucha.

Kdo má takový padělek doma, měl by okamžitě jednat. „Zboží reklamovat a obrátit se na ČOI. Na trhu to nemá co dělat,“ apeluje Hrdlička. Nejlepší je odhalit padělek už při nákupu – důsledně si přečíst složení a ověřit si, že má zboží kolek.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nebezpečné e-cigarety jsou i na českém trhu. Mohou být toxické a ohrozit zdraví, varují úřady

Tagy: